Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

Δεν αποκλείεται «τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο» κύμα κορονοϊού!

Δεν αποκλείεται «τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο» κύμα κορονοϊού!

Μια πρόβλεψη που μοιάζει εφιάλτης αλλά ίσως μπορεί και να αποφευχθεί. Φθινόπωρο ή χειμώνα το τρίτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, εκτιμά ο Δημήτρης Παρασκευής μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ελπίδες για μείωση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ο κορονοϊός ήρθε για να… μείνει και όπως πολλοί επιστήμονες λένε «δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα». Το δεύτερο κύμα κορονοϊού ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου αλλά παρά το καλοκαίρι και τον τουρισμό «καταφέραμε να το περιορίσουμε» όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Ο γνωστός επιδημιολόγος εκτιμά πως υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν, όπως, οι συνθήκες το επιτρέψουν. «Το ενδεχόμενο για τρίτο, ή και τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα υπάρχει και απ’ ό,τι φαίνεται για αυτό τον ιό δεν παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα όπως ο ιός της γρίπης για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα χρονική στιγμή αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορεί να έχουμε ένα νέο επιδημικό κύμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ευχάριστη είδηση είναι ότι εν μέσω θερινής περιόδου που είχαμε τουρισμό, καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου

Ποιες είναι οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να ζήσουμε νέα κύματα κορονοϊού; «Το αν τηρούμε τα μέτρα, αν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα. Το καλοκαίρι η κύρια παράμετρος που οδήγησε στο δεύτερο κύμα ήταν η χαλάρωση, και το γεγονός επίσης ότι είχαμε μία αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα στην κοινότητα, που έπαιξε και αυτό το ρόλο του σε ότι αφορά τη διασπορά».

Με τα κρούσματα να είναι καθημερινά τριψήφια, η ανησυχία είναι έκδηλη. Κατά τον Δημήτρη Παρασκευή, πάντως, η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβρη, «λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις». Παράλληλα δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως, λέει θα ληφθούν μέτρα. «Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μη συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

Click4more Λινού για κορονοϊό: Τα μέτρα στα σχολεία δεν αρκούν (video)

Όσον αφορά την πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, ο Δ. Παρασκευής ανέφερε ότι είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά πληρότητας και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης τους».

Ο αριθμός των κρουσμάτων το καλοκαίρι, δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμος με αυτόν του Μαρτίου και του Απριλίου, λόγω του ότι τώρα διενεργούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, τώρα έχουμε περισσότερα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια στις νεαρές ηλικίες και η ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά

Για τους ασυμπτωματικούς, που από την αρχή της πανδημίας, όλες οι μελέτες μοντελοποίησης δείχνουν ότι μεταδίδουν, ο καθηγητής επισημαίνει ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι είναι περίπου το 1/4 των συνολικών κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στις 10.000».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις