Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης: «Τίποτα δεν με πόνεσε όπως το Ασβεστοχώρι – Παράνοια η άρνηση της μάσκας»

Μητσοτάκης: «Τίποτα δεν με πόνεσε όπως το Ασβεστοχώρι – Παράνοια η άρνηση της μάσκας»

«Ο κορονοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών γίνεται σήμερα στη Βουλή. Αν και το θέμα επισήμως είναι η πανδημία του κορονοϊού και οι συνέπειές της, με τη συζήτηση να γίνεται ύστερα από αίτημα της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ελληνοτουρκικών.

«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες» τόνισε και προσέθεσε:

«Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες , επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ό,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι’ αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως διαπιστώνει «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας» και προσέθεσε:

«Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε σε βασικά ερωτήματα των πολιτών ξεκινώντας από το «πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας».

«Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.

«Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».

«Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η πτώση των κρουσμάτων. Αν χαλαρώσουμε θα βρεθούμε σε ένα νέο κύμα και θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο κορονοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αφήνουμε κανένα κρούσμα ορφανό», είπε ακόμα.

Η κανονική ζωή έτσι όπως την ξέραμε δεν θα επανέλθει όχι άμεσα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι δυσάρεστο για τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να φορούν 8 ώρες μάσκα αλλά είναι απαραίτητο, τόνισε.

Για τα εμβόλια είπε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε μαζικό εμβολιασμό ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει 4 εκατομμύρια εμβόλια. 

Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται περισσότερο στην εσωτερική κινητικότητα και όχι στους τουρίστες, είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Για τον τουρισμό είπε ακόμα: «Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από την τουριστική χρονιά, και αυτό παραμένει ο στόχος μας. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία».

Θύμισε επίσης ότι ο τουρισμός «κατανάλωσε» τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ που γίνονται στην χώρα και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε σε 26 και σε 30 ώρες τα αποτελέσματα ενώ σε άλλες χώρες έκαναν ημέρες ολόκληρες.

«Ο κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει να είναι ογκώδης αλλά μυώδης και αποτελεσματικός», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η ύφεση είναι πολύ μεγάλη όπως και σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι θα είναι άδικο να εστιάσει κανείς μόνο στους ελληνικούς αριθμούς. «Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης του 7,9% και η ύφεση της ευρωζώνης είναι πάνω από 9%. Η Ελλάδα έχει μικρότερη ύφεση από το σύνολο της ευρωζώνης», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Για όσους λένε ότι πρέπει να πάμε σε ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, είπε ότι συμφωνεί αλλά το θέμα δεν είναι αν είναι επιθυμητά, αλλά αν είναι εφικτά, είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση ταυτίζεται με μια μειοψηφία συνδικαλιστών που ζητεί να μείνουν κλειστά τα σχολεία», είπε ακόμα.

Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις υποδείξεις των ειδικών. Το 80% των Ελλήνων είναι υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και είναι δουλειά μας να πείσουμε το 20%, είπε ο πρωθυπουργός. «Στα ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία η υποχρεωτικότητα των μέτρων είναι επιτακτική», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο κορονοϊός δεν γνωρίζει ηλικίες. «Υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες που ευτυχώς είναι μειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά. «Τίποτα δεν με πόνεσε όσο το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας που από έναν άνθρωπο πέθαναν πάνω από 20 ηλικιωμένοι.

Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις