Πέμπτη, 28 Νοε.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Καμπανάκια” ο τετραπλασιασμός των διασωληνωμένων και τα αυξημένα κρούσματα στους νέους

Κορονοϊός: “Καμπανάκια” ο τετραπλασιασμός των διασωληνωμένων και τα αυξημένα κρούσματα στους νέους

Ποιες οι συμβουλές του Ηλία Μόσιαλου για το άνοιγμα των σχολείων. Γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για περισσότερο από ένα μήνα για την πορεία του κορονοϊού. Το «φόρτωμα» κρουσμάτων στην Αττική εντείνει την ανησυχία.

Ο κορονοϊός δείχνει μια σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες, με την Αττική, ωστόσο, να συνεχίζει να φορτώνεται επικίνδυνα με νέα κρούσματα λίγες μόνο ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Τα 156 σημερινά κρούσματα δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση χαλάρωση ειδικά την ώρα που η Αττική τις τελευταίες 24 ώρες μέτρησε 101 νέες μολύνσεις και συνολικά 608 από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνει αργά, αλλά σταθερά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς από τις αρχές Αυγούστου έχουν δυστυχώς τετραπλασιαστεί.  

Η χώρα μας μετρά αντίστροφα για το μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από το άνοιγμα των σχολείων. Όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα μπουν σε μια διαδικασία πρωτόγνωρη που πρέπει να βγουν νικητές. Τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους ανθρώπους που μένουν μαζί τους στο σπίτι.

Η αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλη με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 να αναφέρεται στους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης στις σχολικές αίθουσες, τονίζοντας παράλληλα πόσο αναγκαίο είναι να τηρούμε τους κανόνες.

Click4more: Κορονοϊός: 101 κρούσματα στην Αττική – Ο “χάρτης” της διασποράς

«Σε κλειστούς χώρους αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να τηρούνται οι αποστάσεις. Κατανοώ ότι στην χώρα μας αυτό δεν είναι τόσο εύκολο με τα ελληνικά σχολεία και τους χώρους που υπάρχουν. Όσο υπάρχει όμως αυτό πρέπει να τηρηθούν  κανόνες, όπως η χρήση μάσκας στα σχολεία… Όχι όμως μέσω διοικητικών μέτρων, αλλά  να πείσουμε τα παιδιά και τους γονείς τους, τόσο για την προστασία των μαθητών  όσο και για την μείωση της διασποράς στις οικογένειες. Η ανησυχία είναι αν η διασπορά από τα παιδιά πάει στις ευπαθείς ομάδες. Αν, δηλαδή, οι γονείς τους ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, αλλά και οι παππούδες και οι γιαγιάδες αν ενδεχομένως ζουν μαζί.

Στην ερώτηση αν είναι χρήσιμο σε αυτές τις κατηγορίες να συνεχιστεί η τηλεδιδασκαλία είπε: “Οι ευπαθείς ομάδες έχουν προσδιοριστεί και έχουν γίνει και οι ανακοινώσεις των ειδικών. Ασφαλώς και θα πρέπει να συνεχιστεί η τηλεδιδασκαλία, όχι ως ένα πλάνο B, αλλά ως σύγχρονη διδακτική διαδικασία. Όποτε πρέπει να το δούμε αυτό τόσο για την προστασία των παιδιών, αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή αν έχουν γονείς που ανήκουν σε αυτές. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνεται συχνός αερισμός των χώρων και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό μέτρο”.

Click4more: Κορονοϊός: 25χρονος διασωληνώθηκε στον “Ευαγγελισμό”

Για την πορεία την πανδημίας στην Ελλάδα μετά από τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν και τις δυσοίωνες προβλέψεις που κυκλοφορούν ανέφερε: “Υπάρχουν αυτές, αλλά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για πάνω από δυο με τρεις, το πολύ τέσσερις εβδομάδες. Και αυτό, γιατί αυτές οι προβλέψεις παίρνουν υπόψιν τους το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, των νοσηλειών και όσων είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ τις προηγούμενες εβδομάδες. Δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την διαφοροποίηση που μπορεί να υπάρχει στη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και την εντατικοποίηση των μέτρων της πολιτείας. Υπάρχει μια σταθεροποίηση όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, όμως έχουμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις. Παρατηρούμε ωστόσο και κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που βλέπαμε στις περισσότερες χώρες του κόσμου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έχουμε πλέον περισσότερους νέους ανθρώπους που κολλάνε τη νόσο και λιγότερους ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα πρέπει να το προσέξουμε”.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις