Κάθε διπλωματικό και πολιτικό όπλο χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και πρώτο σημαντικό «σταθμό» την αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, η Ελλάδα βάζει σήμερα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, απαιτώντας την απόσυρση του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν ως βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με την Τουρκία.
Στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο – το οποίο θεωρείται το ανώτατο πολιτικό όργανο της Συμμαχίας – συμμετέχουν οι πρεσβευτές όλων των χωρών στο ΝΑΤΟ, όπερ σημαίνει πως η συζήτηση θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο και όχι απλώς σε τεχνικό, όπως θα συμβεί αύριο με τη συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων.
click4more: Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Η Ευρώπη ενωμένη και δυνατή απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
Εκεί θα γίνει και η συζήτηση επί του περιβόητου εγγράφου Στόλτενμπεργκ, με την ελληνική πλευρά να επιφυλάσσεται για την απάντησή της και να μην δεσμεύεται πως θα τη γνωστοποιήσει κατά την αυριανή συνάντηση, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο newsit.gr, αναμένοντας έτσι πρώτα τις σημερινές εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. «Οι όποιες παρατηρήσεις έπονται της πολιτικής συζήτησης», σχολίαζαν παράλληλα κυβερνητικά στελέχη.
Αυτό ακριβώς είναι και το κέρδος για την ελληνική πλευρά από την όλη διαδικασία: ότι κατάφερε, δηλαδή, να μεταφέρει τη συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις από το τεχνικό σε πολιτικό επίπεδο, τονίζοντας ότι οι απειλές της Άγκυρας δεν είναι απειλές μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς τη Συμμαχία και ζητώντας από όλα τα μέλη της να πάρουν θέση αντί να εγκλωβιστεί σε μια απευθείας συζήτηση με την Τουρκία στο τεχνικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση παραμένει η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό
Σαφές ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας με τεκμήρια τις προκλήσεις της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο. «Η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της. Όμως, πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, συμφωνώντας με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες και ανάμεσά τους όλοι οι αντιπρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, σε δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βέμπερ επισήμανε ότι η ΕΕ δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία.
Αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, σε ανάρτηση που ακολούθησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή, ενώ περιέγραψε την ανάγκη για αντίδραση της ΕΕ όχι μόνο σε επίπεδο κυρώσεων, αλλ’ ακόμη και τερματισμού της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για παραβίαση των συμφωνιών για το μεταναστευτικό εκ μέρους της Άγκυρας.
Μετά τη σύνοδο κορυφής οι υπογραφές με την Γαλλία
Σε ό,τι αφορά την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Αιάκειο, η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί περιστράφηκε γύρω από το περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας και της συμφωνίας για τα εξοπλιστικά που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συνάντησης των δύο ηγετών.
Όπως ήδη έγραψε το newsit.gr, οι υπογραφές δεν θα πέσουν αύριο, αλλά πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα, ωστόσο οι δύο συμφωνίες θα οριστικοποιηθούν και θα δρομολογηθούν εν είδει «οδικού χάρτη», ενώ παράλληλα θα σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Άγκυρα ως προς την έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα.
Η συμφωνία για τους εξοπλισμούς περιλαμβάνει τα 18 αεροσκάφη τύπου Rafale και την αναβάθμιση των Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και πολεμικό υλικό (βλήματα, τορπίλες κτλ.). Το ενδεχόμενο προμήθειας των φρεγατών Belharra απομακρύνεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή για τεχνικούς λόγους, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί ο δανεισμός δύο φρεγατών Fremm, όπως μετέδωσαν γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού.