Τοπικά Νέα

Η Μόρια πριν και μετά τη φωτιά – Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Δεύτερη νύχτα ταλαιπωρίας για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, που δεν έχουν που να μείνουν μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το ΚΥΤ στη Μόρια. Άγνωστο ακόμα τι θα γίνει με τη μεταστέγασή τους.

Οι εικόνες από τη Μόρια προκαλούν θλίψη και ντροπή για το δράμα που ζουν χιλιάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες που ήλπιζαν σε μια καλύτερη ζωή.

Click4more Απελπισία: Εικόνες σοκ από τους ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο σε νεκροταφείο

Λίγα 24ωρα μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τον καταυλισμό, ένα πραγματικό κολαστήριο για όσους έμεναν εκεί, οι εικόνες του πρακτορείο Reuters για το πως ήταν το ΚΥΤ πριν από τις φωτιές και πως έγινε μετά, αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.

Το ίδιο και οι εικόνες της ντροπής για τις συνθήκες όπου ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Άνθρωποι που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο νεκροταφείο της Μόριας, που βρήκαν καταφύγιο σε εκκλησίες για να περάσουν τη νύχτα, που αναγκάστηκαν να στρώσουν τα υπάρχοντά τους σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ ή σε βενζινάδικα για να περάσει ακόμη ένα δύσκολο βράδυ.

Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τη μετεγκατάστασή τους. Το μόνο που έχει αποφασίσει είναι να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις στη Μόρια, όπου το πρωί της Παρασκευής (11.09.2020) έφτασαν εννέα κλούβες των ΜΑΤ και τρεις «Αίαντες».

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλο σημείο του νησιού, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Και σε αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους της Λέσβου.

Click4more Μηταράκης για Μόρια: Χάθηκαν και οι 8 πρόσφυγες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό (video)

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, πάντως, πρώτα θα στεγαστούν γυναίκες και παιδιά. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία είναι οι τοπικοί άρχοντες. Η λύση πρέπει να είναι άμεση. Το θέμα είναι πόσους μπορεί να χωρέσει το νησί. Δεν μπορούν να φύγουν όλοι».

«Δεν μπορεί να υλοποιούνται όλοι οι άλλοι πυλώνες, όπως η φύλαξη των συνόρων, οι επιστροφές και να μην υλοποιείται το σχέδιο μόνο σε ένα νησί», είπε αναφερόμενος στη Λέσβο.

Σε ό,τι αφορά στα αίτια της φωτιάς, επανέλαβε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. «Δε θα κάνουμε ανακοινώσεις αν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία της έρευνας. Θα δώσουμε στοιχεία όταν θα έχουμε συλλήψεις». Τόνισε, ωστόσο ότι, «δεν μπήκαν μόνες τους οι φωτιές, στόχος ήταν να καταστραφεί η δομή. Το ένα σενάριο ήταν να καταστραφεί το καμπ και το άλλο να υποκινήθηκαν για άλλους λόγους».

Σχετικά με τα διαπιστωμένα κρούσματα μεταξύ των φιλοξενούμενων στο κατεστραμμένο πλέον ΚΥΤ, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «έχουν γίνει ήδη 2000 τεστ και έχουν παραληφθεί ακόμα 19000 τεστ και αναμένονται κι άλλα να φτάσουν στο νησί».

Σημειώνεται ότι μέχρι την ημέρα που μπήκαν οι φωτιές στη Μόρια, είχαν εντοπιστεί 35 κρούσματα. Αρχικά, οι οκτώ απ’ αυτούς τους ανθρώπους είχαν εντοπιστεί και απομονωθεί αλλά όταν ξέσπασε η δεύτερη φωτιά, χάθηκαν κι αυτοί, όπως παραδέχτηκε χθες (10.09.2020) ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή Live News στο Mega.

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα