Οι πυρκαγιές που συνεχίζουν να κατακαίνε τις ΗΠΑ είναι «δεκάδες έως εκατοντάδες φορές» πιο έντονες σε σχέση με τον μέσο όρο των 15 τελευταίων ετών, με έναν ιδιαίτερα πυκνό καπνό που έχει φθάσει ακόμη και στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή με τον Μαρκ Πάρινγκτον να αναφέρει πως «παρακολουθούμε το εύρος των πυρκαγιών και τη μόλυνση του καπνού που μεταφέρεται διά μέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρα από αυτές».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως φέτος αυτές οι «χωρίς προηγούμενο» πυρκαγιές είναι «δεκάδες έως εκατοντάδες φορές πιο έντονες από τον μέσο όρο της περιόδου 2003-2019 στο σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και σε πολλές πληττόμενες χώρες», διευκρίνισε η υπηρεσία.
🔥Smoke deriving from the #CaliforniaFires and #OregonFires is being carried across the US.
— Copernicus EU (@CopernicusEU) September 16, 2020
This animation shows aerosols spreading from the West Coast all over the country & Canada.@windyforecast uses forecast models from our Atmosphere Monitoring Service @CopernicusECMWF. pic.twitter.com/sbxfkvQtDD
Οι πυρκαγιές προκαλούν επίσης πολύ καπνό και εκείνες της Καλιφόρνια και του Όρεγκον απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα «πολύ μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα το 2020 απ΄ ό,τι οποιοδήποτε άλλο έτος αφότου ξεκίνησαν οι μετρήσεις της CAMS το 2003»: 21,7 μεγατόνους στην Καλιφόρνια και 7,3 μεγατόνους στο Όρεγκον.
Ο ιδιαίτερα πυκνός καπνός ταξίδεψε μέχρι και την Ευρώπη. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ο καπνός παρέμεινε ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες επί πολλές ημέρες λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών, αλλά κατευθύνεται εκ νέου προς τη Βόρεια Αμερική τις τελευταίες ημέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η CAMS εκτιμά πως «ο καπνός ξαναρχίζει να διασχίζει τον Ατλαντικό και θα φθάσει στη βόρεια Ευρώπη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπως είχε γίνει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας».
«Το γεγονός ότι οι πυρκαγιές αυτές προκαλούν τέτοια μόλυνση της ατμόσφαιρας ώστε μπορούμε να δούμε πυκνό καπνό ακόμη και 8.000 χλμ. μακρύτερα αντανακλά τον βαθμό στον οποίο είναι καταστροφικές, σε εύρος και διάρκεια», επέμεινε ο Μαρκ Πάρινγκτον.
Συνολικά, περισσότερα από 20 εκατομμύρια στρέμματα βλάστησης έχουν ήδη καεί από τα μέσα Αυγούστου από τα σύνορα του Καναδά έως εκείνα του Μεξικού.
Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η ασυνήθιστη έκταση αυτών των δασικών πυρκαγιών συνδέεται με την απορρύθμιση του κλίματος, που επιδεινώνει τη χρόνια ξηρασία και προκαλεί ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ