Μπροστά σ’ ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι Ελληνικές Αρχές στον Έβρο.
Δεκάδες Τούρκοι υπήκοοι – όχι Κούρδοι – περνούν παράνομα τα σύνορα και ζητούν, είτε άσυλο στην χώρα μας, είτε να διαφύγουν σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, μην αντέχοντας άλλο τόσο την οικονομική, όσο και την πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της χώρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τις τελευταίες εβδομάδες Αστυνομικοί αλλά και συνοριοφύλακες στον Έβρο έρχονται αντιμέτωποι με οργανωμένα γκρουπ Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι περνούν παράνομα στην χώρα μας, ζητώντας άσυλο, ή την έξοδο τους σε χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μέσα σε 48 ώρες πέρασαν παράνομα στην χώρα μας 16 Τούρκοι υπήκοοι με τις οικογένειες τους και μάλιστα από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν σε Ελληνικό έδαφος αναζήτησαν τις τοπικές Αρχές, ζητώντας άσυλο και έξοδο προς την Ευρώπη.
Ανάμεσα τους ένας γιατρός κι ένας δικηγόρος οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία για να γλυτώσουν από τους νόμους του Ερντογάν, όπως οι ίδιοι είπαν. Οι υπόλοιποι διέφυγαν από την Τουρκία μην αντέχοντας την ζοφερή οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην γειτονική χώρα, με ένα θηριώδη πληθωρισμό οποίος έχει ήδη φτάσει το 12% και παρουσιάζει από μέρα σε μέρα έντονες αυξητικές τάσεις.
Κατά συνέπεια και λόγω του υπερπληθωρισμού στα βασικά αγαθά αυξάνεται σχεδόν καθημερινά η τιμή τους, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης στην γειτονική χώρα να πιέζονται αφόρητα, όσον αφορά στα οικονομικά τους και βέβαια να αυξάνεται η οικονομική τους ανασφάλεια, σ’ ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον.
Μάλιστα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλοί από τους Τούρκους «μετανάστες» δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που φεύγει από μια περιοχή λόγω ακραίων καταστάσεων. Το γεγονός αυτό είναι που σήμανε συναγερμό στις Ειδικές Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους.
Έπειτα από «ειδικές» συνεντεύξεις, στελέχη των Ειδικών Υπηρεσιών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένα μεγάλο ποσοστό των Τούρκων που μπαίνουν παράνομα στην χώρα μας, το κάνουν για να γλιτώσουν από έναν συγκεκριμένο Νόμο που ισχύει στην γειτονική χώρα και έχει να κάνει με το πρόσωπο του Προέδρου της Τουρκίας, εν προκειμένω του Ερντογάν.
Πρόκειται για το Νόμο περί προσβολής του Προέδρου που επισείει βαρύτατες ποινές κάθειρξης, σ’ όποιον τολμήσει δημόσια να καταφερθεί σε βάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε αυτό είναι συζητήσεις σε δημόσιο χώρο, είτε κριτική των πολιτών μέσω του διαδικτύου.
Ήδη στις φυλακές της Τουρκίας, σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 3.500 Τούρκοι πολίτες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, απλά γιατί τόλμησαν να ασκήσουν κριτική κυρίως μέσω του διαδικτύου είτε άλλων ανοιχτών πηγών ενημερώσεις, στον «Σουλτάνο» Ερντογάν.
ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου