Ελλάδα

ΣτΕ: Μαθητές προσέφυγαν για τον αριθμό των εισακτέων!

Την Ολομέλεια του ΣτΕ απασχόλησε η προσφυγή περίπου 70 αποφοίτων του Λυκείου που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, οι δικηγόροι της Γ΄τάξης του Λυκείου που συμμετείχαν στην τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις (2020-2021) και οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας αντάλλαξαν τα νομικά τους επιχειρήματα.

Τι λένε οι μαθητές που προσέφυγαν στο ΣτΕ

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και κατά συνέπεια παράνομες.

Την ίδια στιγμή, τόνισαν πως ανατρέπεται η κατανομή των θέσεων, μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.

Παράλληλα, τόνισαν πως υπήρξαν από το υπουργείο Παιδείας 3 μεταβολές της εξεταστέας ύλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε κανένα κράτος του κόσμου

Οι αλλαγές αυτές, όπως επισήμαναν οι δικηγόροι των αιτούντων, απετέλεσαν βόμβα στα θεμέλια των εισαγωγικών εξετάσεων. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι μη νόμιμα και λανθασμένα έγινε η κάλυψη των κενών θέσεων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αντέκρουσαν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων, ενώ διευκρίνισαν ότι όλες σχεδόν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στο μέλλον, καθώς εξάντλησαν την ισχύ τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Άρης Μουγκοπέτρος: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες» – Η ανακοίνωση του δικηγόρου του
Ο δικηγόρος του Άρη Μουγκοπέτρου χαρακτηρίζει επικίνδυνη συμπεριφορά του θαμώνα, ο οποίος θεώρησε σωστό να φέρει μαζί του κροτίδα σε κλειστό χώρο και να οδηγήσει στον ακρωτηριασμό του πελάτη του
Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Άρης Μουγκοπέτρος 3