Ο εφιάλτης του κορονοϊού δεν λέει να υποχωρήσει στη χώρα μας με την Παρασκευή (02.10.2020) να είναι η πιο «μαύρη» μέρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ο καλπασμός συνεχίζεται και αναζητείται τρόπος για τον περιορισμό του.
Τα 460 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν προκαλούν τρόμο, αλλά και μεγάλη ανησυχία την ώρα που η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο» με 207 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Το στοίχημα για μείωση των κρουσμάτων δεν έχει δυστυχώς ακόμα κερδηθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αύξηση των κρουσμάτων, οι μολύνσεις σε συρροές σε γηροκομεία και σε εργοστάσιο όπως αυτό στη Σκύδρα, αλλά και η άνοδος των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 85 συνθέτουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό.
Το καμπανάκι έχει χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και άπαντες θέλουν να ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς ακολουθεί ένα δύσκολος χειμώνας κάτι το οποίο δεν σταματούν να τονίζουν οι ειδικοί.
Η χώρα αναζητά μια ανάσα, μια μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού για να μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάσταση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση των μέτρων με την ελπίδα ότι θα αποδώσουν και ο αριθμός των μολύνσεων θα αρχίσει να υποχωρεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more: Μαγιορκίνης: «Μαύρος χειμώνας» ενόψει! Δεκαπλάσια η μετάδοση του κορονοϊού
O Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας επανέλαβε τη σημασία της τήρησης των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί γνωστοποιώντας την παράτασή τους, ενώ παρατείνονται και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στις πύλες εισόδου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
“Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα”, τόνισε και επανέλαβε το… καμπανάκι για τις ευπαθείς ομάδες.
Εκνευρίστηκε ο Χαρδαλιάς με την κουβέντα για τα νέα μέτρα
“Θα επανέλθω”, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: “Είναι ένα θέμα που μας ρωτάτε συνέχεια. Σήμερα είχαμε 460 κρούσματα και τα 150 αφορούν σε συρροές. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Δεν υπάρχει έξαρση που πρέπει να μας τρομάξει. Δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική.
Για παράδειγμα πριν 15 μέρες υπήρχε μεγάλο ποσοστό στον δήμο Αθηναίων και ξεκινήσαμε συγκεκριμένες πρακτικές. Το ποσοστό αυτό κρατιέται σταθερό και υποχωρεί, κάποιοι δήμοι πιέζονται, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική είναι σταθερός.
Click4more: Ξέσπασμα Χαρδαλιά για Τσιόδρα: “Είμαστε οικογένεια”
Εμείς θα επιμείνουμε σ’ αυτό και καλούμε τους συμπολίτες μας που έδειξαν απίστευτη υπομονή και αυταπάρνηση. Και σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή να κάνουν αυτό που ξέρουν.
Αν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει δεν χρειάζεται κανένα lockdown
Προφανώς αν κερδίσουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα των μέτρων, την σοβαρότητα του ιού, αρνούνται να δουν τι γίνεται παγκοσμίως και προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε στο επόμενο μέτρο.
Αλλά είμαστε μακριά από λογικές lockdown. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που έχουμε
Διότι πίσω από κάθε lockdown υπάρχουν οικογένειες. Υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τον οικογενειακό προγραμματισμό του καθενός. Υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι, νηφάλιοι, πρακτικοί. Ας παραμείνουμε όλοι σε μία στρατηγική την οποία από την πρώτη στιγμή έχουμε προσπαθήσει να εφαρμόσουμε. Κι αυτή είναι μία: Να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Έτσι και το κάνουμε όλοι, θα μπορέσουμε στις επόμενες μέρες να κερδίσουμε αυτή τη μάχη στον μεγάλο πόλεμο με τον ιό”.
Δείτε όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς
Καθηγητής Παρασκευής: Θα είχαμε επιθετική αύξηση αν…
Για την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μίλησε ο Δημήτρης Παρασκευής καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στάθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί. «Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί είναι δεδομένη, καθώς θα είχαμε μια επιθετική αύξηση. Θα βλέπαμε σχεδόν καθημερινά έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να εστιάσουμε σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Ήδη γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι στο κέντρο των Αθηνών και εφαρμόζονται άλλου είδους μέτρα όπως η αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χρειαζόμαστε ενδεχομένως επιπλέον παρεμβάσεις που θα είναι στοχευμένες».
Click4more: Δήμαρχος Γλυφάδας: Κανένας δάσκαλος δεν πήγε για τεστ κορονοϊού, παρά το κρούσμα στο 5ο Δημοτικό!
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ενημέρωση των μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας για τους τρόπους προφύλαξης από τον κορονοϊό σχολίασε: «Επεξεργαζόμαστε παρεμβάσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Θα πρέπει να τους δούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Να τους προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας για να περιορίσουμε τη διασπορά και όσους μολυνθούν να προσφέρουμε βοήθεια».