Τρίτη 06.10.2020, σήμερα και όπως κάθε Τρίτη και Παρασκευή, γίνεται στο υπουργείο Υγείας η επίσημη ενημέρωση για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα.
Νίκος Χαρδαλιάς, Γκίκας Μαγιορκίνης και Βασίλης Κοντοζαμάνης, πήραν τις θέσεις τους για να ενημερώσουν αναλυτικά για την κατάσταση, την ώρα που ο κορονοϊός δηλώνει… παρών καθημερινά και εντείνει την ανησυχία.
Click4more: Κορονοϊός: 399 νέα κρούσματα και 3 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
Τον λόγο πήρε αρχικά ο καθηγητής Μαγιορκίνης και τόνισε πως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την Αττική να εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.
Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα… που έρχεται, υπενθυμίζοντας τα “όπλα” μας σε αυτή τη μάχη: Την μάσκα και την απόσταση.
Τον τελευταίο μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 με 400 τις περισσότερες ημέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις, είπε. Πρόσθεσε ότι ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 80 αυξάνοντας σταδιακά την πίεση στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.
Δείτε όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Τα… συνήθη μηνύματα ο Χαρδαλιάς – Τι είναι ο Χάρτης προστασίας
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και έκανε έναν απολογισμό της κατάστασης στην χώρα μας σε ό, τι αφορά την πανδημία.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ενώ έκανε αναφορά και στα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας. Έτσι ενεργοποιούμε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.
Πιο αναλυτικά:
– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.
– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.
– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.
– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.
Το επίπεδο κινδύνου και τα νέα μέτρα ανά περιοχή
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.
Click4more: Κορονοϊός: Σοκαριστικές εικόνες μέσα από εκκλησία – Συνωστισμός και έλλειψη μέτρων ασφαλείας
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.
Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.
Τα σχολεία
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.
Κορονοϊός: Δείτε όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.