Για άλλη μια μέρα γερμανικά ΜΜΕ φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την κάλυψη της απόφασης του Δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δράση της Χρυσής Αυγής.
Για «Μια σημαντική μέρα για τη δημοκρατία» κάνει λόγο σε σημερινό εκτενές δημοσίευμά της η Sueddeutsche Zeitung, αναπαράγοντας τη σχετική δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τονίζει ακόμη ότι την χθεσινή απόφαση αποτελούσε γεγονός «εθνικής σημασίας» στην Ελλάδα και «την περίμενε με αγωνία όλο το έθνος».
«Ήταν σαν ένα έθνος να περιμένει εναγωνίως την ετυμηγορία που έπρεπε να εκδοθεί στην Αθήνα την Τετάρτη το πρωί, το τέλος μιας πενταετούς, εξαιρετικά πολιτικά φορτισμένης δίκης, που συνοδεύτηκε από σκληρή κριτική, απειλές και βία. Συνολικά δικάστηκαν 68 μέλη της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κόμματος. Οι κατηγορίες αφορούσαν παράνομη κατοχή όπλων, ανθρωποκτονία, πρόκληση σωματικών βλαβών – και το βασικό ερώτημα, εάν το εν λόγω κόμμα, που κατά καιρούς αποτελούσε την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι εγκληματική οργάνωση», αναφέρει ο συντάκτης και περιγράφει τις συγκεντρώσεις χθες έξω από το Δικαστήριο, αλλά και τα επεισόδια που συνέβησαν. «Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας ήταν τεταμένη αλλά ειρηνική, και όταν τα νέα της ετυμηγορίας έγιναν γνωστά το μεσημέρι (…) ακολούθησαν επευφημίες», συνεχίζει η εφημερίδα και αναφέρεται στο χρονικό της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι «τάγμα εφόδου του κόμματος λάμβανε εντολές για στοχευμένες επιθέσεις κατά μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων», αλλά και στο γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή είχε λάβει στις εκλογές του 2012 το 7% των ψήφων.
«Η Χρυσή Αυγή μπαίνει πλέον επιτέλους στη φάση της έκλειψης»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει στο δημοσίευμά της τον τίτλο «Χρυσή έκλειψη» και κάνει λόγο για «μια από τις πιο σημαντικές δίκες από το τέλος της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας το 1974». Με τη χθεσινή απόφαση, αναφέρει ο συντάκτης, «η Χρυσή Αυγή μπαίνει πλέον επιτέλους στη φάση της έκλειψης, καθώς το κόμμα είχε εισέλθει σε πορεία παρακμής μετά την ξαφνική του άνοδο πριν από οκτώ χρόνια». Η Χρυσή Αυγή, εξηγεί, εμφανίστηκε στο εθνικό προσκήνιο το 2012, όταν έλαβε σχεδόν 7% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο – αυτή η επιτυχία ήρθε σε μια εποχή που το ελληνικό πολιτικό τοπίο είχε κλονιστεί από την κρίση χρέους που κατέστη εμφανής το 2009. «Πολλοί Έλληνες κατηγόρησαν τότε για τη δυστυχία τα κατεστημένα κόμματα και αναζήτησαν νέες δυνάμεις στα αριστερά και τα δεξιά του πολιτικού κέντρου. Από τη μία πλευρά, ανέτειλε το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον μελλοντικό Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο δεξιό πολιτικό φάσμα ενισχύθηκε η Χρυσή Αυγή», προσθέτει, για να εξηγήσει ότι αυτό το κόμμα «δεν ήταν κάποια δεξιά λαϊκιστική ομάδα, όπως αυτές που υπήρχαν και υπάρχουν σε πολλά ευρωπαϊκά κοινοβούλια», αλλά τα σύμβολα που χρησιμοποιούσε «αποτελούσαν ξεκάθαρα δάνεια από τον εθνικοσοσιαλισμό, όπως μία μετά βίας καμουφλαρισμένη σβάστικα».
Η δίκη εναντίον της Χρυσής Αυγής, «κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθαν στο φως πολλές από τις ασυνέπειες της ηγεσίας του κόμματος και τις μηχανορραφίες με τα οικονομικά, συνέβαλαν σημαντικά στην παρακμή» του κόμματος, αναφέρεται στο άρθρο της FAZ. «Οι πατριώτες που προκαλούσαν δέος φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι ήταν ψιλικατζήδες του πατριωτισμού. Αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματικό το ότι τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα εφάρμοσαν εξαρχής ομόφωνα στρατηγική συνεπούς αποκλεισμού, ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών μεταξύ τους».
«Η Ελληνική Δημοκρατία πέρασε επιτυχώς τη δοκιμασία που της έβαλε η Χρυσή Αυγή»
Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη σχόλιο για το ίδιο θέμα, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πέρασε τη δοκιμασία », καθώς, όπως επισημαίνεται, παρά τα προβλήματα με την ανεργία και την ύφεση, η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν κινδύνευσε ποτέ, όπως αποδείχθηκε και από την χθεσινή απόφαση. Ο αρθρογράφος τονίζει ότι ήταν μεν τρομακτικό το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήταν η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στη Βουλή το 2015, αλλά «το ελληνικό δημοκρατικό πολιτικό φάσμα -και μετά τους αρχικούς δισταγμούς και η Δικαιοσύνη- αντέδρασε με αποφασιστικότητα. Τα κόμματα συμφώνησαν σε έναν συνεπή αποκλεισμό. Οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης τέθηκαν σε κίνηση το 2015. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεμπρόστιασε τους αυτοαποκαλούμενους υπερασπιστές της πατρίδας ως άπληστους, διχασμένους μεταξύ τους μασκαράδες, πράγμα που συνειδητοποίησε και το εκλογικό σώμα. Η Ελληνική Δημοκρατία πέρασε επιτυχώς τη δοκιμασία που της έβαλε η Χρυσή Αυγή.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ