Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Χάρτης «επιβίωσης»! Όλα τα μέτρα αναλόγως το… χρώμα της περιοχής σας

κορονοϊός

Υπό τον φόβο… του κόκκινου, η Ελλάδα «χωρίζεται» σε 4 κατηγορίες. Με ένα κλικ μπορείτε να δείτε όλα τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιοχή αναλόγως των κρουσμάτων. Δείτε βήμα – βήμα πώς μπορείτε να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε.

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, 09.10.2020.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο δίνει σε όλους μας την δυνατότητα να διαπιστώνουμε real time το τι ισχύει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας για τον κορονοϊό, την ώρα που τα κρούσματα του 24ώρου ήταν συνολικά 391, με 161 από αυτά να εντοπίζονται στην… πολύπαθη Αττική και τα υπόλοιπα να “απλώνονται” σε ακόμη 38 Περιφέρειες της Ελλάδας!

Οριζόντια μέτρα δεν υπάρχουν και πλέον όλες οι περιοχές της χώρας κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή:

Click4more: Κορονοϊός: Σε αυτές τις περιοχές θα κλείνουν μετά τα μεσάνυχτα μπαρ και εστιατόρια!

Επίπεδο πρώτο: ετοιμότητας, πράσινου χρώματος.

Επίπεδο δεύτερο: επίπεδο επιτήρησης, κίτρινου χρώματος.

Επίπεδο τρίτο: αυξημένης επιτήρησης, πορτοκαλί χρώματος.

Επίπεδο τέταρτο: αυξημένου κινδύνου, κόκκινου χρώματος.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών και αξίζει α σημειωθεί πως για την ώρα, δεν υπάρχει καμία περιοχή… στο κόκκινο.

Τι σημαίνει αυτός ο χάρτης; Ότι αναλόγως την περιοχή, ισχύουν και ανάλογα μέτρα. Για την χρήση μάσκας, για τον αθλητισμό, για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, γυμναστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, εστίαση, σινεμά, κομμωτήρια, λαϊκές, ΜΜΜ, μουσικές σκηνές, νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, σχολεία, εκκλησίες. εμποροπανηγύρεις, καταστήματα τροφίμων κλπ.

Πώς λειτουργεί ο Χάρτης για τον κορονοϊό

Όλες αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο covid19.gov.gr, όπου θα “αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται”, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Δείτε το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα κάνοντας κλικ εδώ

Ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Δείτε τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού κάνοντας κλικ εδώ

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Δείτε για παράδειγμα τι προβλέπεται αναλόγως του επιπέδου στο οποίο κατατάσσεται η περιοχή σας

κορονοϊός

κορονοϊός κορονοϊός

Γιατί χρειάζεται ο Χάρτης

Θέτοντας το ερώτημα γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης, ο υπουργός Πιερρακάκης είπε χαρακτηριστικά «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Click4more: Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν θέατρα και κινηματογράφοι

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι «ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

Δείτε όσα είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις