Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων αίματος

κορονοϊός
Φωτογραφίες από: Intime

Οι ασθενείς με την νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων αίματος, ενώ στην ίδια κατηγορία ασθενών διαπιστώνονται υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, με βάση τα αυξανόμενα στοιχεία που έχουν πλέον στα χέρια τους οι ειδικοί σ’ όλον τον κόσμο, τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).

«Ο νέος κορονοϊός όπως και ο ιός της γρίπης εισέρχονται σε συμβάματα που αφορούν μηχανισμούς φλεβοθρόμβωσης. Οι παρατηρήσεις των τελευταίων μηνών έχουν καταδείξει τη σημασία της προφύλαξης και της θεραπείας των ασθενών με λοίμωξη COVID-19, λαμβάνοντας υπ’ όψιν θρομβωτικά επεισόδια τα οποία παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια της νόσησης. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η κατηγοριοποίηση των ασθενών που θα τύχουν παρέμβασης με αντιπηκτική αγωγή, γιατί η παρέμβαση αυτή όπως έχει φανεί σε μελέτες αφορά κυρίως τους νοσηλευόμενους ασθενείς» ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

«Για τους καρδιολόγους η θρόμβωση είναι πάντα συνδεδεμένη με το έμφραγμα, την πιο απειλητική για τη ζωή θρομβωτική επιπλοκή μαζί με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Προσπαθούμε οι ασθενείς μας να ρυθμίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου τους, ώστε να μην φτάσουμε σε μία τέτοια στιγμή» τόνισε ο Δημήτρης Ρίχτερ, καρδιολόγος, πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ (Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή).

Ο κορονοϊός και τα ανησυχητικά αποτελέσματα

Ένας στους 4 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στη θρόμβωση, επεσήμανε ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Βιοχημείας – Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ (Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία θρόμβων στις μεγάλες φλέβες των άκρων (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση), οι οποίοι μπορεί με την κυκλοφορία να μεταφερθούν και να αποφράξουν τα αγγεία των πνευμόνων, οδηγώντας στην πνευμονική εμβολή, μια πολύ επικίνδυνη και πολύ συχνά θανατηφόρο νόσο, συνέχισε ο καθηγητής.

Click4more: Κορονοϊός: Τι ισχύει για τις μητέρες με Covid-19 και τη μετάδοση στα νεογέννητα

Ο κ. Τσελέπης, ανέφερε ότι «πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα απέδειξαν ότι η θρόμβωση και ιδιαίτερα η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται συχνά σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και οι ασθενείς αυτοί έχουν πολύ δυσμενή πρόβλεψη ως προς την εξέλιξη της νόσου». Πρόσθεσε ότι αυτό έχει οδηγήσει τις διάφορες επιστημονικές εταιρείες, όπως η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH), να εκδώσουν πρόσφατα οδηγίες για την πρόγνωση του κινδύνου θρόμβωσης και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την προφύλαξη από τη θρόμβωση των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Σχετικές οδηγίες για την προφύλαξη των ασθενών αυτών από τη θρόμβωση έχει επίσης εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυξημένος ο κίνδυνος για τους ογκολογικούς ασθενείς – εκστρατεία ενημέρωσης

Ο κίνδυνος της θρόμβωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τους ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν 4-6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης. Η θρόμβωση εξακολουθεί να αποτελεί την 2η αιτία θανάτου για τους ασθενείς με καρκίνο μετά την ίδια τη νόσο, με τη φλεβική θρομβοεμβολή συσχετιζόμενη με καρκίνο να επηρεάζει άμεσα έναν στους πέντε ογκολογικούς ασθενείς, αναλόγως του τύπου του καρκίνου, της παρεχόμενης θεραπείας και των ιδιαιτεροτήτων κάθε ασθενούς. Παρά την μεγάλη της επικινδυνότητα όμως, η θρόμβωση παραμένει εν πολλοίς άγνωστη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αλλά και πολλών γιατρών οι οποίοι συχνά την υποτιμούν ή την παραβλέπουν.

Click4more: Κορονοϊός: Άρχισαν οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την μεγάλη προσπάθεια υπεύθυνης και έγκαιρης ενημέρωσης και πληροφόρησης για τη θρόμβωση και τη σοβαρότατη συσχέτισή της με τον καρκίνο, διοργανώνει για τον μήνα Οκτώβριο εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη θρόμβωση σε ασθενείς με καρκίνο και λοίμωξη Covid-19.

Σκοπός της εκστρατείας είναι να πληροφορήσει σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης της θρόμβωσης στους ασθενείς με καρκίνο και να εστιάσει στις ιδιάζουσες συνθήκες και την επιδείνωση που έχει επιφέρει για την εμφάνιση θρομβώσεων σε καρκινοπαθείς η πανδημία Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις