Τον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου για έναν και μοναδικό επισκέπτη αποφάσισαν να ανοίξουν οι αρχές του Περού. Ο Ιάπωνας τουρίστας που μπόρεσε να τον επισκεφθεί περίμενε σχεδόν επτά μήνες για να μπορέσει να δει την αρχαία πόλη των Ίνκας, καθώς παγιδεύτηκε στη χώρα των Άνδεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Η επίσκεψη του Τζέσι Τακαγιάμα στον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου επιτράπηκε έπειτα από το ειδικό αίτημα που είχε υποβάλει. Ο Ιάπωνας τουρίστας από τα μέσα Μαρτίου παρέμενε αποκλεισμένος στην πόλη Άγουας Καλιέντες του Περού, στα βουνά κοντά στο μνημείο.
Peru opens Machu Picchu ruins for one tourist https://t.co/UzGNN5LgaS
— The Guardian (@guardian) October 12, 2020
«Ήρθε στο Περού με το όνειρο πως θα κατάφερνε να μπει» στο αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, τόνισε ο περουβιανός υπουργός Πολιτισμού Αλεχάντρο Νέιρα. «Ο Ιάπωνας πολίτης μπήκε στον χώρο μαζί με τον διευθυντή του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να μπορέσει να το δει προτού επιστρέψει στην πατρίδα του», πρόσθεσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Τακαγιάμα, με το εισιτήριο που είχε αγοράσει από τον Μάρτιο στο χέρι, μπήκε στον χώρο το Σάββατο. Έγινε έτσι ο πρώτος επισκέπτης που μπόρεσε να περιηγηθεί στο μνημείο αυτό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έπειτα από επτά μήνες.
Αρχικά, ο Ιάπωνας τουρίστας σχεδίαζε να περάσει μόνο μερικές ημέρες στο Περού, απλά για να δει το Μάτσου Πίτσου. «Είναι καταπληκτικό. Σας ευχαριστώ!», λέει ο Τακαγιάμα σε βίντεο που γύρισε στην κορυφή του όρους Μάτσου Πίτσου.
Ο υπουργός Πολιτισμού υποσχέθηκε ότι τον Νοέμβριο, ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει και πάλι στους Περουβιανούς και τους ξένους που θέλουν να τον επισκεφθούν, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία. Σημείωσε ότι θα επιτρέπεται να μπαίνει στον χώρο το 30% του συνηθισμένου αριθμού επισκεπτών, που είναι 675 άνθρωποι την ημέρα.
«Βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω πανδημίας», είπε ο Νέιρα, κατά συνέπεια το άνοιγμα της αρχαίας πόλης «θα γίνει με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ