Η τελευταία – πιθανότατα – έξοδος της Ελλάδος στις αγορές για το 2020, πραγματοποιείται σήμερα με την επανέκδοση 15ετούς ομολόγου του περασμένου Ιανουαρίου.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η άντληση 2 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να πάει λίγο ψηλότερα στην περίπτωση που η προσφορά ξεπεράσει κάποια επίπεδα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες το μεσημέρι στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κινήθηκε ήδη η διαδικασία μέσω του ΟΔΔΗΧ.
Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας
“Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι ανακοινώθηκε η έξοδος της χώρας για δεύτερη φορά στις αγορές με έκδοση ενός 15ετούς ομολόγου. Θέλουμε να καταφέρουμε επιτόκιο χαμηλότερο του 1,875% που ήταν την προηγούμενη φορά. Η χώρα έχει με επιτυχία, το τελευταίο έτος δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1/3 που είχε τα προηγούμενα χρόνια».
Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,9 δις ευρώ και θα ενισχυθούν επιπλέον με την σημερινή έκδοση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο στο 15ετές χθες διαμορφώθηκε λίγο πάνω από το 1%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε υποχωρήσει και κάτω από αυτό το όριο. Το 10ετές κινήθηκε πάνω από το 0,8%, αν και στην αρχή της εβδομάδος ήταν κάτω από το όριο αυτό. Το 5ετές ενισχύθηκε στο 0,19% από 0,15% που ήταν πριν λίγες ημέρες.
Η ανακοίνωση χθες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέφερε ότι «δόθηκε εντολή από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στις τράπεζες να είναι έτοιμες. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan που ενεργούν ως ανάδοχοι, για την διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 4 Φεβρουαρίου 2035 και κουπόνι 1,875%. Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου. Τότε αντλήθηκε από τις αγορές το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.
Η τελευταία έκδοση βελτίωσε την καμπύλη των αποδόσεων, ενώ η τελική τιμολόγηση του ομολόγου είχε οδηγήσει σε μία απόδοση 1,21% -1,23%, που είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για τη χώρα σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2021 οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα διαμορφωθούν στα επίπεδα 11 δισ., ενώ οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα φτάσουν τα 13 δις. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκδόσεις εντόκων έχουν γίνει με αρνητικό επιτόκιο.
Πριν την έλευση της πανδημίας στόχος της κυβέρνησης ήταν το 2021 να αποκτήσει η χώρα επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, κάτι που βέβαια πήρε παράταση και ίσως δεν είναι στο τραπέζι πλέον, λόγω της πανδημίας. Όμως παραμένει βασική επιδίωξη. Έτσι εκτός από τις βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ικανοποιείται και μία άλλη επιδίωξη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την συνεχή επαφή της χώρας με τις αγορές έτσι ώστε να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης”.