Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Στα 9,5 δισ. ο λογαριασμός της πανδημίας – Φόβοι επιδείνωσης έως το τέλος του έτους

Στα 9,5 δισ. ο λογαριασμός της πανδημίας – Φόβοι επιδείνωσης έως το τέλος του έτους

Μπορεί στην κυβέρνηση να υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο οι επιδημιολογικές εξελίξεις μάλλον την γεμίζουν προβληματισμό.

Αν και όλοι στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας στο σύνολο της χώρας, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η ανησυχία και οι φόβοι για την επόμενη ημέρα δεν είναι έκδηλοι.

Click4more Ημέρες Μαρτίου ξανά στις αγορές – Ανησυχία για το νέο κύμα κορονοϊού – Τα βλέμματα στις αμερικανικές εκλογές

Η πρόβλεψη για την ύφεση παραμένει στο 8,2%, όμως όλοι στην κυβέρνηση, έστω και χαμηλόφωνα λένε πως μάλλον θα πάει προς τα πάνω και θα αγγίξει τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο δυσμενές σενάριο που αγγίζει το 9,4%.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις εκ των πραγμάτων οδηγούν στην ανάγκη για την λήψη και νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, αλλά και των εργαζομένων. Ήδη στο 9μηνο του 2020 το πρωτογενές έλλειμμα έχει σκαρφαλώσει στα 7 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα κανείς συνυπολογίσει και το γεγονός ότι η πρόβλεψη ήταν για πλεόνασμα 2,6 δισ, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η «τρύπα» που έχει ανοίξει για την οικονομία τους πρώτους εννέα μήνες του έτους αγγίζει τα 9,5 δισ., ποσό που αναμφίβολα θα μεγαλώσει το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους.

Click4more Έλλειμμα 7 δισ. στο 9μηνο έφερε η πανδημία

Το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις είναι μάλλον ζοφερές υποδηλώνει και η πεποίθηση των περισσότερων ότι η περίοδος των Χριστουγέννων είναι υποτονική με την κατανάλωση να περιορίζεται περαιτέρω όπως έγινε και με τις γιορτές του Πάσχα και πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η κατάσταση δεν θα χειροτερεύσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να λαμβάνουν μέτρα τώρα ώστε την χριστουγεννιάτικη περίοδο να επιτραπεί αφενός η χαλάρωση των μέτρων αφετέρου η κίνηση στην αγορά.

Στην Ελλάδα αντίθετα η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της νέων περιοριστικών μέτρων να αντιμετωπίσει την αύξηση του κρουσμάτων. Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επόμενη φάση που δυστυχώς θα πλήξει βαρύτατα την οικονομία.

Καμπανάκι από τα έσοδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,269 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,544 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,011 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.568 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,474 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Πορεία Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,342 δις. ευρώ, μειωμένο κατά 2,422 δισ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.  Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,097 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 2,217 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,898 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,948 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Πορεία 9μήνου

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε  33,497  δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,722 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,584 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,011 δισ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 30,988 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,498 δισ. ευρώ ή 15,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις