Για την ερχόμενη παραγωγική σεζόν μετατίθεται η πρόσληψη 400 ατόμων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η έναρξη παραγωγής ζάχαρης επί ελληνικού εδάφους, καθώς το τοπικό lockdown εξαιτίας του κορονοϊού στις Σέρρες, μεταθέτει χρονικά για αργότερα, τα επενδυτικά σχέδια της Royal Sugar, υπενοικιαστή των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ σε Σέρρες και Πλατύ.
Με αφορμή την σημερινή, πρώτη εργάσιμη ημέρα, στο εργοστάσιο Σερρών της ΕΒΖ, ο Χρήστος Καραθανάσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar, μιλά στο newsit.gr για τα τεύτλα που παραδίδουν από το πρωί οι παραγωγοί και για το σχέδιο «διάσωσης», της τευτλοπαραγωγής στην Ελλάδα. Ελπίζει, δε, ότι η παραγωγή ζάχαρης από τα ελληνικά εργοστάσια θα ξεκινήσει το 2021.
Με την περιφερειακή ενότητα των Σερρών από επιδημιολογικής πλευράς να βρίσκεται στο «κόκκινο», ο κ. Καραθανάσης, μεταφέρει την αισιοδοξία του, ότι οι «καλές ημέρες» για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχουν ξεκινήσει. Η διοίκηση εξάλλου, υλοποίησε τη δέσμευσή της να παραλάβει τα τεύτλα των παραγωγών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ζωοτροφών και βιοαερίου, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ζάχαρης.
Σο πλαίσιο επαναλειτουργίας του εργοστασίου στις Σέρρες, την προηγούμενη εβδομάδα, προσλήφθηκαν 25 άτομα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Καραθανάσης «Λόγω της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά. Ευελπιστούμε, ότι την ερχόμενη παραγωγική σεζόν κι εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υλοποιηθεί η δέσμευσή μας για συνολικές προσλήψεις 400 ατόμων. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοίού. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε προσωρινό λουκέτο. Δεν νοείται, όμως η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδος να παίρνει μπροστά και μετά να σταματάει. Έτσι, επιλέξαμε το δεύτερο μικρότερο «κακό». Να βγουν τα τεύτλα από το χωράφι, εμείς να τα παραλάβουμε και οι παραγωγοί να πληρωθούν, ξεκινώντας την υλοποίηση ενός εθνικού πλάνου για την αναβίωση της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων στην χώρα μας.
Υπενθυμίζεται, ότι το Νοέμβριο του 2019, η Royal Sugar, αφού προκρίθηκε στο δημόσιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΒΖ, μισθώνει βάσει της συμφωνίας τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών για 28 μήνες με αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς τους, έναντι 15,2 και 10,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με τη λήξη της μίσθωσης.