Δραματικούς τόνους επέλεξε ο Σωτήρης Τσιόδρας για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Και κυρίως για να εξηγήσει γιατί η Επιτροπή έφτασε στην ομόφωνη απόφαση να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να επιβάλει, για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, lockdown σε όλη τη ώρα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί αφόρητα τις επόμενες μέρες και μίλησε για αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη σύγχρονη ιστορία. Αυτός ήταν και ο λόγος που πάρθηκε η, σκληρή, απόφαση για το νέο lockdown.
Click4more Lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Δεν έκρυψε ότι στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που προτείνουν τα μέτρα στην κυβέρνηση, υπήρξαν και διαφωνίες. Εξήγησε πως το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο, πως «αναγνωρίζουμε τις συνέπειες» και εξέφρασε την ελπίδα να αρθεί σύντομα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε και το γιατί αποφασίστηκε να μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά: γιατί σε αυτές τις ηλικίες, η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πολύ μικρή. Σημείωσε ότι την ημέρα που θα αρθεί το lockdown, οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στη νέα κανονικότητα, θα είναι οι μαθητές.
Δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για τη σημαντική ταχύτητα εξάπλωσης του ιού και σημείωσε ότι ήδη οι επιστήμονες αναζητούν να υπάρχει κάποια μετάλλαξη του ιού και σε αυτήν οφείλεται η ραγδαία εξάπλωσή του. «Κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη από τον Ιούνιο και μετά. Δεν το είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε και μια επίδραση από το κλίμα (…) Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής θέλησε να στείλει κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται. Με υπομονή, θα το ξεπεράσουμε». Και ζήτησε «να αποφύγουμε το στίγμα, να επιλέξουμε τη σύμπνοια».
«1.000 κρούσματα άνω των 65 ετών!»
«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.
Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε: «Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορονοϊό είναι σημαντική.
Click4more Lockdown: Τρία επιδόματα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποιοι θα πάρουν 800€ και ποιοι 400€
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι «από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια. Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορονοϊό.
«Ποτέ ξανά τόσοι νοσηλευόμενοι»
«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές «θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.
Οι νέες νοσηλείες συγκριτικά προς τα εξιτήρια, τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, δηλαδή μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν, «άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας».
«Δυστυχώς, όταν μια επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και οι άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 έως 54, 93 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 35-44, 50 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε εντατική, ακόμα και θάνατοι σε νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν θέλουμε» επεσήμανε εμφατικά ο κ. Τσιόδρας.
Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής, έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ, οι οποίες χθες (04.11.2020) το βράδυ ήταν 213. Αυτό συνεπάγεται «μια κάλυψη 60% των ΜΕΘ που έχουν οριστεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην πατρίδα. Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας» ανέφερε.
Σωτήρης Τσιόδρας: Θα μπουν και νέοι σε ΜΕΘ
Αναφερόμενους στους διασωληνωμένους ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά, από τους βαριά».
Click4more Τσιόδρας για εμβόλια: Τρία τα ελπιδοφόρα – Καλά αποτελέσματα στις 2 πρώτες φάσεις
«Αυτή τη στιγμή στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού των κλινών ΜΕΘ που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών covid. Στη Θεσσαλονίκη τη δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών, πλέον 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» υπογράμμισε.
«Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι» επισήμανε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις επτά τελευταίες ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, ενημέρωσε ότι για λόγους που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά».
«Να ακούτε τους ειδικούς!»
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο οι πολίτες να μην υπακούσουν στα νέα μέτρα. Κι εκεί μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης από τους ειδικούς. «Πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη ο κόσμος να ενημερώνεται από τους ειδικούς. Δεν ενημερωνόμαστε δίκην αστεϊσμού αλλά από τους ανθρώπους που έχουν τα δεδομένα. Δεν θέλω να σας φοβίσω. Υπάρχουν δεδομένα ότι σε 7 προηγούμενους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ είχαν λιγότερους θανάτους από ό,τι με τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή προέχει το άμεσο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν είχαμε ξανακούσει για διακομιδές από κράτη, πέραν της γρίπης το 2009-2010. Το βλέπουν και οι γιατροί μας που είναι κουρασμένοι αλλά ήρωες και είμαστε δίπλα τους.
Είναι μια πανδημία, συμπεριφέρεται έτσι γιατί δεν υπάρχει ανοσία. Το εμβόλιο δεν έχει μικροτσίπ αλλά στις ΗΠΑ το 28% αυτό πίστευε. Τέτοιου είδους ψευδείς θεωρίες οδηγούν τους ανθρώπους να μην πιστεύουν την επιστήμη. Η πανδημία δεν είναι ψέμα. Έχει, ευτυχώς, μικρότερη θνητότητα για τις μικρότερες ηλικίες. Έχει πολύ μεγαλύτερη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι τα fake news εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους. «Χιλιάδες άνθρωποι στο νοσοκομείο από παραπληροφόρηση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, εκατοντάδες νεκροί. Δυστυχώς, τα ψευδή νέα όχι μόνο οδηγούν στην υιοθέτηση λάθος στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στον ιό αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων τα οποία είναι καθαρά ψέματα» είπε και παρουσίασε μερικά τέτοια διεθνή παραδείγματα, όπως τα δημοσιεύματα για τον εργαστηριακό έλεγχο των κρουσμάτων στην Ελβετία και τη δοκιμή του εμβολίου σε μειονότητες στη Νέα Υόρκη, «κάτι που φυσικά δεν γίνεται».
«Φοβόμαστε μήπως αυτά τα ψεύτικα νέα επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά τη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το lockdown να συνεχιστεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου. «Χρειαζόμαστε όλα τα μέτρα για να περιορίσουμε την επιδημία. Παρακολουθούμε τα μέτρα πώς επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα. Κανείς δεν αποκλείει τίποτα. Εγώ ποτέ δεν απέκλεισα κάτι γνωρίζοντας πώς συμπεριφέρονται οι ιοί. Τα μέτρα σίγουρα θα δουλέψουν. Έχουμε τρόπο να δούμε ποιο και πόσο δουλεύει καλύτερα. Το μέλλον είναι αόρατο αλλά έχουμε εργαλεία για να πούμε ότι θα μειωθεί η διασπορά του ιού. Η ιχνηλασία θα συνεχίζεται ώστε να μειωθούν οι κύκλοι διασποράς του ιού. Η επιδημία πιστεύω ότι θα τελειώσει με το εμβόλιο, του οποίου τα αποτελέσματα θα έχουμε στο τέλος του χρόνου και τις αρχές του επόμενου».