Έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που οι κάλπες για τις αμερικανικές εκλογές έχουν κλείσει, αλλά ακόμα η χώρα δεν έχει πρόεδρο. Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέρουν ποιος από τους δυο θα είναι ο 46ος ένοικος του Λευκού Οίκου.
Όπως και κανείς δεν το ξέρει άλλωστε. Οι κρίσιμες πολιτείες, που είτε θα δώσουν τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν, που προηγείται είτε στον Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχουν κριθεί. Είναι (κυρίως) η Νεβάδα, η Πενσιλβάνια και η Αριζόνα.
Click4more Ο Μπάιντεν με το ένα πόδι στον Λευκό Οίκο – Η Πολιτεία κλειδί
Η τελευταία αναδεικνύεται σε… θέμα για τις αμερικανικές εκλογές. Από την πρώτη στιγμή (εκνευρίζοντας τον Τραμπ) το Fox News έχει προβλέψει ότι νικητής στην πολιτεία αυτή θα είναι ο Τζο Μπάιντεν. Σημείωση πρώτη: το Fox News δεν έχει πέσει έξω σε καμία από τις προβλέψεις που έχει κάνει από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες. Την Αριζόνα στον Μπάιντεν έχει δώσει και το Associated Press. Σημείωση δεύτερη: Αν ο Μπάιντεν κερδίσει την Αριζόνα θα είναι μόλις ο τρίτος Δημοκρατικός που την κερδίζει. Σημείωση τρίτη: ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και υποστηρίζει ότι σε ένα εκλογικό τμήμα (στη Μαρικόπα όπου νωρίτερα οπαδοί του πήγαν με όπλα!) κέρδισε με διαφορά 18% και μείωσε το προβάδισμα του Μπάιντεν στις 11.000 ψήφους.
Με καταμετρημένο το 86%, το Fox News έχει δώσει την Αριζόνα και τους 11 εκλέκτορές της στον Τζο Μπάιντεν. Και γι’ αυτό στην καταμέτρησή του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει 264 εκλέκτορες και χρειάζεται μόνο τους έξι της Νεβάδα (όπου επίσης προηγείται) για να φτάσει τους 270 και να μπει στον Λευκό Οίκο.
Click4more Κλίμα τρομοκρατίας στις ΗΠΑ: Οπλισμένοι οπαδοί του Τραμπ έξω από εκλογικό κέντρο (pics, vids)
Ακόμη κι αν δεν πάρει την Αριζόνα και τη Νεβάδα αλλά κερδίσει (κάνοντας την ανατροπή) την Πενσιλβάνια, ο Τζο Μπάιντεν πάλι φτάνει (και ξεπερνάει) τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων και άρα εκλέγεται. Από τις Πολιτείες που δεν έχουν ακόμη κριθεί (Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια) και την Αριζόνα που κατά τον Τραμπ δεν έχει κριθεί, η Πενσιλβάνια δίνει τους περισσότερους εκλέκτορες, 20 τον αριθμό. Εκεί, σύμφωνα με το Fox News και καταμετρημένο το 89% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται αλλά ο Μπάιντεν «κλείνει» την ψαλίδα.
Με 214 εκλέκτορες, ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται και τις τέσσερις αμφισβητούμενες πολιτείες για να φτάσει τους 271 εκλέκτορες και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για άλλα τέσσερα χρόνια. Αντίθετα, ο Τζο Μπάιντεν θέλει μόνο μια Πολιτεία, οποιαδήποτε από αυτές που δεν έχει κριθεί, για να κερδίσει.
Νύχτα έντασης και… όπλων
Ομάδα υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, κάποιοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι τουφέκια και πιστόλια, μαζεύτηκαν από εκλογικό κέντρο στην Αριζόνα το βράδυ της Τετάρτης, καθώς είχαν διαδοθεί φήμες ότι οι ψήφοι υπέρ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν καταμετρώνται σκοπίμως. Είχε βάλει και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος το… χεράκι του σ’ αυτό.
Φωνάζοντας “Σταματήστε την κλοπή!” και “Μετρήστε την ψήφο μου!”, οι οπαδοί του Τραμπ, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκα, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το εκλογικό κέντρο στην Μαρικόπα του Φοίνιξ.
Περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν “Ντροπή στο Fox!” (σ.σ. γιατί μετέδωσε ότι κέρδισε την πολιτεία ο Μπάιντεν), ενώ άλλοι δήλωσαν ότι πήγαν στο σημείο μετά το tweet του Μάικ Τσέρνοβιτς, ενός ακροδεξιού ακτιβιστή.
Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της ημέρας των αμερικανικών εκλογών στο κέντρο του Ντιτρόιτ, όπου τοπικοί αξιωματούχοι εμπόδισαν περίπου 30 άτομα, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, να μπουν σε αίθουσα όπου γινόταν καταμέτρηση ψηφοδελτίων εν μέσω αβάσιμων φημών ότι η διαδικασία είχε αλλοιωθεί.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Πόρτλαντ, όπου η αστυνομία έκανε συλλήψεις και κατέσχεσε πυροτεχνήματα, σφυριά και ένα τουφέκι έπειτα από διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της πόλης, ενώ η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν κινητοποίησε την Εθνοφρουρά της πολιτείας για να αντιμετωπίσει “εκτεταμένα επεισόδια βίας” κατά τη δεύτερη νύχτα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Η αστυνομία του Πόρτλαντ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 ανθρώπους στις διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της πόλης, αφού προέβη στον χαρακτηρισμό τους ως ταραχών.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Ακτιβιστές που ζητούν να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η καταμέτρηση των ψήφων των αμερικανικών εκλογών έκαναν πορείες σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ατλάντα, το Ντιτρόιτ, η Νέα Υόρκη και το Όκλαντ. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη περίπου 50 ανθρώπων.