Η αλλαγή σκυτάλης από Τραμπ σε Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ σηματοδοτεί πιθανότατα το τέλος της ειρήνευσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ. Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε πρόσφατα “αλήτη” τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν.
Η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σημαδεύτηκε από μια αλλαγή 180 μοιρών στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Αν και αρχικά ο Τραμπ αντάλλασσε προσβολές με τον Κιμ, μετά το 2018 συναντήθηκαν τρεις φορές, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρεται πλέον στην “πολύ καλή σχέση” που έχει με τον Βορειοκορεάτη.
Ωστόσο αυτή η προσέγγιση των δύο ηγετών δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, με την Πιονγκγιάνγκ να συνεχίζει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.
Η νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές προμηνύει μια επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή σχέση, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα απαιτήσει από τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει πραγματικές προόδους στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης προτού ακόμη εξετάσει το ενδεχόμενο μιας νέας συνόδου κορυφής με τον Κιμ.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε δηλώσει ότι θα συναντούσε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ενώ είχε κατηγορήσει τον Τραμπ ότι πήγε πολύ μακριά στην προσέγγισή του.
Ο Τραμπ “μιλά για αυτόν τον καλό φίλο που είναι ένας αλήτης”, είχε δηλώσει ο Μπάιντεν. “Είναι σαν να λέμε ότι έχουμε καλή σχέση με τον Χίτλερ προτού εισβάλει στην Ευρώπη”.
Ο Κιμ ήθελε τον Τραμπ
Τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφερθεί στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Πέρυσι το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KLCΝΑ είχε χαρακτηρίσει τον Μπάιντεν “λυσσασμένο σκύλο”, τον οποίο θα έπρεπε “να χτυπήσουν μέχρι θανάτου”.
Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα θεωρούσε την ανορθόδοξη προσέγγιση του Τραμπ ως την καλύτερη ευκαιρία της να πετύχει μια συμφωνία που θα της επέτρεπε να διατηρήσει ένα μέρος των πυρηνικών και βαλλιστικών της όπλων.
Σε αυτό το πλαίσιο η Πιονγκγιάνγκ “θα ενοχληθεί κάπως από την αλλαγή” στον Λευκό Οίκο, σημειώνει η Σου Κιμ πρώην αναλύτρια της CIA. “Το καθεστώς γνωρίζει ότι οι πιθανότητες μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου με έναν Αμερικανό ηγέτη θα μειωθούν”.
Παρά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, η Πιονγκγιάνγκ δεν σταμάτησε ποτέ το απαγορευμένο στρατιωτικό της πρόγραμμα.
Το βορειοκορεατικό καθεστώς πραγματοποίησε δεκάδες δοκιμές πυραύλων μετά την αποτυχημένη δεύτερη συνάντηση κορυφής του Τραμπ με τον Κιμ τον Φεβρουάριο του 2019 στο Ανόι, όμως απέφυγε προσεκτικά να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό πύραυλο ή μια πυρηνική βόμβα, κάτι που πιθανόν να αποτελούσε την κόκκινη γραμμή της Ουάσινγκτον.
Ίσως ήταν “από σεβασμό στον Τραμπ”, σημειώνει ο Σιν Μπέομ- σουλ, ερευνητής του Ινστιτούτου Κορεατικών Ερευνών για τη Διεθνή Στρατηγική. “Η Βόρεια Κορέα ήλπιζε στην επανεκλογή Τραμπ”.
“Στόχος η Νότια Κορέα”
Πλέον η νίκη του Μπάιντεν “περιπλέκει σημαντικά τους υπολογισμούς της Πιονγκγιάνγκ”, σύμφωνα με τον Παρκ Γουόν- γκον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Handong Global της Ποχάνγκ.
Το βορειοκορεατικό καθεστώς τρέφει έχθρα προς τον Μπάιντεν για τον ρόλο του στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος, και του δόγματός του “στρατηγικής υπομονής” απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ. Η ιδέα ήταν οι ΗΠΑ να αρνούνται κάθε διάλογο, αν το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν κάνει πρώτα υποχωρήσεις.
Η Βόρεια Κορέα είχε περιμένει τέσσερις μήνες μετά την ορκωμοσία του Ομπάμα, τον Μάιο του 2019, προτού πραγματοποιήσει τη δεύτερη πυρηνική της δοκιμή. Είναι πιθανό να περιμένει περισσότερο προκειμένου να εκτιμήσει την προεδρία Μπάιντεν, εκτιμά η Σου Κιμ.
“Ο Κιμ Γιονγκ- Ουν μάλλον κατανοεί ότι ένας λάθος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει μια αρνητική αντίδραση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους”, επισημαίνει η πρώην αναλύτρια της CIΑ.
Για τον Παρκ, η Πιονγκγιάνγκ ίσως προτιμήσει μια λιγότερο επιδεικτική στρατηγική για να προκαλέσει την προσοχή του νέου Αμερικανού προέδρου.
“Είναι πολύ πιθανό η Πιονγκγιάνγκ να στοχοθετήσει τη Νότια Κορέα”, προσθέτει ο Παρκ. “Η Βόρεια Κορέα μπορεί να εκτιμήσει ότι είναι πιο ασφαλές να δημιουργήσει ένταση στην κορεατική χερσόνησο”.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ