Σε έγγραφό τους οι γιατροί του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς, αναφέρονται εκτενώς στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο και συγκεκριμένα το έμψυχο δυναμικό αλλά και ως προς την υλικοτεχνική υποδομή του.
Σύμφωνα με το έγγραφο, που δημοσιεύει το GRTIMES, στο ΓΝ Κιλκίς αυτή τη στιγμή υπηρετούν τέσσερις κατηγορίες γιατρών. Οι ειδικευόμενοι (που είναι ασκούμενοι), οι μόνιμοι ειδικευόμενοι, οι επικουρικοί ειδικευόμενοι (που υπηρετούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου) και οι μετακινούμενοι ειδικευόμενοι (από άλλους φορείς).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Εδώ και δέκα χρόνια, οι εμβαλωματικές λύσεις των επικουρικών ειδικευμένων γιατρών και των μετακινούμενων ειδικευμένων γιατρών δεν λύνουν προβλήματα, απλά τα μεταθέτουν χρονικά” αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και προσθέτουν ότι “ριζική λύση, συνιστά, η πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες στο νοσοκομείο, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο αριθμός των μόνιμων ειδικευμένων γιατρών συνεχώς μειώνεται”.
Επιπλέον προσθέτουν ότι “εδώ και χρόνια περιμένουμε τον διορισμό πνευμονολόγου, νευρολόγου, γαστρεντερολόγου, παθολογοανατόμου, δερματολόγου, θέσεις που πιθανόν έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί, ενώ δυο θέσεις στα επείγοντα που είναι άγονες από την προηγούμενη προκήρυξη δεν επαναπροκηρύχθηκαν ποτέ”.
Κορονοϊός: Εργασιακή επιβάρυνση και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής
Εάν τα πράγματα πριν από τον κορονοϊό, ήταν ούτως ή άλλως δύσκολα για το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, σήμερα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν γίνει ακόμη δυσκολότερα. Πάνω σε αυτό το ζήτημα οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν πως “λόγω της φύσεως της νόσου δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες για λειτουργία ειδικών ιατρείων, τακτικών και επειγόντων, αλλά και νέων κλινικών λοιμώξεων για τη νοσηλεία των ασθενών” και εξηγούν πως το γεγονός αυτό “οδήγησε σε περαιτέρω εργασιακή επιβάρυνση, του ήδη μειωμένου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υποστελεχωμένα όλα τα τμήματα του νοσοκομείου
Τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει επιβεβαιώνουν και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που μίλησαν στο Grtimes.gr. Όπως αναφέρουν “με βάση τον πρόχειρο σχεδιασμό που εκπονήθηκε, προβλέπονταν η δημιουργία κλινικών θετικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, που χρήζουν νοσηλείας αλλά δεν μπορούν να διασωληνωθούν, μία παθολογική κλινική και μία ύποπτων κρουσμάτων. Φυσικά για όλα αυτά τα τμήματα τα οποία μάλιστα βρίσκονται πολύ μακριά το ένα από το άλλο εντός του νοσοκομείου, δεν υπάρχει ικανός αριθμός γιατρών για να τα στελεχώσουν. Σκεφτείτε ότι υπό μετάταξη, είναι μία γιατρός από ΤΕΠ, η οποία αν τελικά μεταταχθεί θα αφήσει μόνο τον διευθυντή να στελεχώνει ένα ολόκληρο ΤΕΠ”.
Επίσης οι εργαζόμενοι ανέφεραν την έλλειψη αναπνευστήρων. “Είναι χαρακτηριστικό πως χθες βράδυ ένας άνθρωπος χρειάστηκε να διασωληνωθεί στη Μονάδα Ύποπτων Κρουσμάτων, επειδή δεν τον δεχόταν η Θεσσαλονίκη και αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τον αναπνευστήρα που υπάρχει στην παθολογική κλινική”.
Σ’ ότι αφορά τις εγκαταστάσεις, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ακόμη και ζητήματα στέγασης των διαφόρων τμημάτων . “Είναι χαρακτηριστικό πως το εξεταστήριο για επείγοντα περιστατικά Covid-19 έχει γίνει σε έναν διάδρομο, όπως απαξιωμένο είναι συνολικότερα το τμήμα των επειγόντων περιστατικών το οποίο στεγάζεται σε ένα πλήρως ακατάλληλο κτίριο. Σε γενικές γραμμές, το όλο σχέδιο στήθηκε εντελώς πρόχειρα, καθώς στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ούτε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ τα κρούσματα κορονοϊού στο Κιλκίς αυξάνονται καταγράφοντας διψήφιο αριθμό σχεδόν σε καθημερινή βάση”.