Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

Κοζάνη – Κορονοϊός: Θανατώνουν 2.500 μινκ μετά τα θετικά δείγματα στη φάρμα! Οι επόμενες κινήσεις

Κοζάνη βιζόν μινκ

Ο κορονοϊός μπήκε στη φάρμα των μίνγκ στην Κοζάνη. Θετικοί ο ιδιοκτήτης και ένα συγγενικό του πρόσωπο. Τι αναμένεται να γίνει από εδώ και στο εξής… 

Μετά και τα οκτώ θετικά κρούσματα σε μινκ στην φάρμα εκτροφής γουνοφόρων του Καλονερίου αλλά και το θετικό εκτροφέα κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Με βάση τις γενικές οδηγίες επιχειρείται ήδη αυτή την στιγμή η θανάτωση 2.500 μινκ στο Καλονέρι μετά από απόφαση του αντιπεριφερεάρχη Π.Ε. Κοζάνης για υποψία κρούσματος κορονοϊού και νέα απόφαση επί κρούσματος.

Ο Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας στο prlogos τόνισε ότι θα γίνουν και στις υπόλοιπες φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας συστηματικές δειγματοληψίες, οι οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί. Παράλληλα θα δημιουργηθούν ζώνες ελέγχου για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Όπως ανέφερε στο kozan.gr, o Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου: “Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη εκτροφή υπάρχει ο ιός. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα περιμένουμε να μας σταλθούν κεντρικές οδηγίες αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στα 2.500.

Κάνω μια έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων. Να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό  για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας, να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα & προστατευτικά γυαλιά κι αν ειναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά και το αυτοκίνητο με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά)”.

Διάχυτη η ανησυχία στην περιοχή

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης είπε ότι «δεν έχει βεβαιωθεί ότι μεταλλάχθηκε ο ιός. Για αυτό και γίνονται μετά από παραγγελία της Περιφέρειας προληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ τόσο στους εργαζομένους όσο και στα ζώα». Ο Δημήτρης Κοσμίδης αναφέρει ότι η γουνοποιία δέχεται χτυπήματα. «Το έγκλειστο ζώο δεν μεταφέρει τον κορονοϊό. Και γιατί μολύνονται τα βιζόν και όχι οι γάτες και τα άλογα; Δεν έχει εντοπιστεί κανένα πρόβλημα, ο πανελλήνιος σύνδεσμος εκτροφέων είναι σε εγρήγορση».

Ο Αναστάσιος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος των εκτροφέων αναμένει τις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών , καθώς και τα αποτελέσματα των τεστ. Η θνησιμότητα κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση τροφής στα μινκ, ενώ ακόμα αναζητείται ο κατάλληλος τρόπος δειγματοληψίας.

Τα γουνοφόρα αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και βρισκόμαστε σε μια περίοδο παραγωγική όπου θανατώνονται για να παρθούν τα δέρματα. Γίνονται μάλιστα αιματολογικές εξετάσεις για την υγεία των μινκ ώστε να κρατηθούν οι υγιείς πληθυσμοί. Το τεστ κορονοϊού στα γουνοφόρα θα δώσει και τις τελικές απαντήσεις…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις