Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Επιτέλους ελπίδα στην Θεσσαλονίκη! Μειωμένος ο κορονοϊός στα λύματα μετά από έξι εβδομάδες

Θεσσαλονίκη

Για πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα με μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου, μειωμένη κατά 25% είναι πια η συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα στην Θεσσαλονίκη! Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα που δείχνει πως τα πράγματα οδεύουν προς το καλύτερο.

Τα νέα από την Θεσσαλονίκη είναι θετικά, μετά από τις εξαιρετικά δύσκολες μέρες που ζει η συμπρωτεύουσα. Μειωμένη είναι η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην τελευταία μέτρηση από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού της ανάλυσης σε δείγματα λυμάτων της 18ης Νοεμβρίου, που ελήφθησαν χθες το πρωί από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Θεόδωρος Καραπάντσιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στην Θεσσαλονίκη, «σε σχέση με το δείγμα της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 25%».

Σε καλό δρόμο πια η Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου το αποτέλεσμα «είναι μία πρώτη θετική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, μένει όμως να αποδειχθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών».

Click4more: Βατόπουλος: Βλέπουμε μια ελαφρά τάση επιπέδωσης αλλά για 7 έως 15 ημέρες πρέπει να κλείσουν τα πάντα!

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου είχε ξεκινήσει να καταγράφεται μία εκθετική αύξηση στη συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα, η οποία συμβάδιζε με τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη. Κάθε εβδομάδα οι μετρήσεις του ΑΠΘ έδειχναν το ιικό φορτίο να αυξάνεται και σήμερα είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωσή του μεταξύ δύο δειγματοληψιών.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις