Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το «μαύρο» Σάββατο με τους 108 νεκρούς κλειδώνει παράταση του lockdown

Κορονοϊός: Το «μαύρο» Σάββατο με τους 108 νεκρούς κλειδώνει παράταση του lockdown

Στην «εντατική» όλη η χώρα εξαιτίας του κορονοϊού. Καμιά χαλάρωση για τις επόμενες 15 μέρες λένε οι ειδικοί. Μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας θα δέχεται μόνο περιστατικά Covid.

Ο κορονοϊός πολιορκεί τη χώρα μας και το θλιβερό ρεκόρ των 108 θανάτων έχει προκαλέσει σοκ με την κατάσταση είναι οριακή. Τα νοσοκομεία γεμίζουν ασφυκτικά από ασθενείς, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς και όλα δείχνουν πως η παράταση του lockdown είναι μονόδρομος.

Η Ελλάδα βουλιάζει στον κορονοϊό και αναζητείται τρόπους προκειμένου να ανασχεθεί η επέλαση του. Το «μαύρο» Σάββατο με τους 108 νεκρούς και τους 522 διασωληνωμένους αποδεικνύει ότι το πρόβλημα συνεχίζει να είναι τεράστιο σε όλη χώρα.

Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει η πιο πληγωμένη περιοχή της χώρας με τις συνθήκες να θυμίζουν δίχως υπερβολή πόλεμο. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν τα 606 από τα 2.311 κρούσματα του Σαββάτου (21.11.2020) και ακολούθησαν η  Περιφέρεια Αττικής με 382, η Π.Ε. Πέλλας με 140 και η Π.Ε. Λάρισας με 117.

Η λέξη χαλάρωση δεν πρέπει να λέγεται ούτε γι’ αστείο την ώρα που οχυρώνεται και η Αττική. Εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει και οι νοσηλείες στην Αθήνα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα το νοσοκομείο Σωτηρία, ένα από τα μεγαλύτερα της πρωτεύουσας θα δέχεται  αποκλειστικά μόνο ασθενείς με κορονοϊό.

Click4more: Κορονο-πάρτι ρεφενέ σε βίλες της Αθήνας και γλέντια στην Αράχωβα με το… παραθυράκι της “Εργάνης”

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί, σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει θα μεταφερθούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και στο Σωτηρία οι μόνες κλινικές που θα συνεχίσουν ως non-Covid θα είναι η Ογκολογική – παθολογική, η Πνευμονολογική και η Χειρουργική.

Γώγος: «Τουλάχιστον 15 ακόμα μέρες με μέτρα – Είναι νωρίς για χαλάρωση»

Δεν φαίνεται να συζητά την πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», τόνισε

Ο καθηγητής επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου. 

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», ανέφερε μεταξύ των άλλων.

Τι θα ανοίξει πρώτο

«Με αυτά τα δεδομένα ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. «Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια».

Κοτανίδου: Μείωση από το τέλος της εβδομάδας 

Στο τέλος της εβδομάδας που έρχεται περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων, καθώς αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων, ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. 

«Πιέζονται οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Είμαι πεπεισμένη όλοι οι συνάδελφοι και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό θα κάνουν το παν για να έχουν όλοι οι ασθενείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Συνεχώς ανοίγουν νέα κρεβάτια και κάνουν το αδύνατο δυνατό», είπε χαρακτηριστικά. 

«Πρώτα θα δούμε μείωση των κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία στα νοσοκομεία και αργότερα μείωση των κρουσμάτων που χρειάζονται ΜΕΘ. Αν συνεχίσουμε καλά, στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να δούμε καλύτερους δείκτες και στις μονάδες και στις νοσηλείες», δήλωσε η Κοτανίδου.

Click4more: “Σεισμός, σεισμός, συνωστισμός” στο πάρτι του προέδρου του ΔΣΑ

Οσον αφορά στους πρώτους εμβολιασμούς σημείωσε πως ελπίζει «ότι από τέλος Ιανουρίου θα ξεκινήσουν τα πρώτα εμβόλια στο νοσηλευτικό προσωπικό και ύστερα στις ευπαθείς ομάδες. Πιστεύω θα ξεκινήσουν μέσα στον χειμώνα. Πρόκειται για ένα όπλο με το οποίο θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την πανδημία. Κάνοντας το εμβόλιο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, θα σταματήσουμε την τεράστια έξαρση Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε για ένα χρονικό διάστημα τις μάσκες. Η διάρκειά αναφορικά με την ανοσία δεν είναι γνωστή, ωστόσο κάποια πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, πάνω από έναν χρόνο».

«Δεν έχουμε συζητήσει αυστηρότερο μέτρο. Αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει να γίνει αυστηρή τήρηση των μέτρων που υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να μπει πλαφόν μετακινήσεων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στη διασπορά του κορονοϊού τους χειμερινούς μήνες λέγοντας πως «ευτυχώς η χώρα, παρότι έρχεται χειμώνας έχει αρκετή ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες. Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να διατηρήσουμε καθαρή την ατμόσφαιρα στους χώρους εργασίας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις