Παρασκευή, 27 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Ελπίδες να εγκριθούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού πριν από τα Χριστούγεννα!

Ελπίδες να εγκριθούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού πριν από τα Χριστούγεννα!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε η εκτελεστική διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Εμερ Κουκ είπε συγκεκριμένα, πως ελπίζει ότι θα υπάρξει μία θετική γνωμοδότηση για τα εμβόλια κατά της Covid-19 πριν από τα Χριστούγεννα!

“Αν όλα πάνε καλά έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα”, δήλωσε συγκεκριμένα η εκτελεστική διευθυντής του EMA σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

Η Εμερ Κουκ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Irish Independent ότι στόχος του EMA είναι να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η απόφαση του οποίου για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech αναμένεται στα μέσα του Δεκεμβρίου.

«Αυτά που ακούμε αυτήν την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές και αυτά είναι πολύ θετικά. Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι “είναι ό,τι λέει στο κουτί”, δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό», δήλωσε η Εμερ Κουκ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι εταιρείες Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) ανακοίνωσαν αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών που δείχνουν αποτελεσματικότητα 90%-95% των εμβολίων τους.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεσματικότητα 90% είναι καλά, πολύ καλά για ένα εμβόλιο, άρα η πιθανότητα ότι αυτό που βλέπουμε στον φάκελο υποστηρίζεται στην πράξη μάς κάνει να τα εξετάζουμε με μεγάλη αισιοδοξία», δήλωσε η Εμερ Κουκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει και οι τρεις εταιρείες.

Μόλις δοθεί το πράσινο φως, θα αρχίσει η διανομή των εμβολίων που θα εγκριθούν, στις χώρες που υπάρχει η σχετική συμφωνία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γίνει συμφωνίες με 6 εταιρείες μέχρι στιγμής…

Νωρίτερα, έγινε και επισήμως γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με την εταιρεία Moderna για την προμήθεια 160 εκατομμυρίων δόσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

Η σύμβαση με τη Moderna διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και η σύμβαση που εγκρίθηκε με την εταιρεία CureVac. 

Click4More: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εμβολιασμοί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου. Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στο κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις