Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Κορονοϊός: Χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα σε Σερβία και Κροατία αλλά… δεν πάνε σε lockdown

Κορονοϊός: Χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα σε Σερβία και Κροατία αλλά… δεν πάνε σε lockdown
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Κροατία θα κλείσει καφετέριες και εστιατόρια και θα απαγορεύσει τις γαμήλιες δεξιώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έσπασε νέο ρεκόρ σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκαν 4.009 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι σήμερα. Τα ενεργά κρούσματα στην Κροατία, μια χώρα 4 εκατομμυρίων κατοίκων, ανέρχονται σε 21.725.

Τα νέα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται ο περιορισμός των συναθροίσεων σε εξωτερικούς, δημόσιους χώρους στα 25 άτομα και στα ιδιωτικά πάρτι σε 10 άτομα, θα τεθούν σε εφαρμογή το Σάββατο και θα διαρκέσουν μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, είπε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς η πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40%. Οι φούρνοι θα κλείνουν στις 10 το βράδυ ενώ τα εστιατόρια δεν θα μπορούν να δέχονται πελάτες, αλλά μόνο να κάνουν διανομή φαγητού.

«Ο στόχος μας είναι τετραπλός: να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να επεκτείνουμε τα τεστ, να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας και να προετοιμαστούμε για τον εμβολιασμό», είπε ο Πλένκοβιτς. Η κυβέρνησή του πάντως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει λοκντάουν.

Στη γειτονική Σερβία αναφέρθηκαν 51 θάνατοι και 7.606 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Νόβι Σαντ, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας.

Ούτε στη Σερβία βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο lockdown

Το Βελιγράδι συνεχίζει να αποτελεί την μεγαλύτερη εστία της επιδημίας με 2.196 νέα κρούσματα. Ακολουθεί το Νόβι Σαντ με 503 κρούσματα ενώ άλλες οχτώ πόλεις παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, το τελευταίο 24ωρο. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται πολύ δύσκολα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται σήμερα 6.722 ασθενείς εκ των οποίων οι 243 είναι διασωληνωμένοι. Στα εξωτερικά ιατρεία όπου λαμβάνεται δείγμα ύποπτων κρουσμάτων επικρατεί κατάσταση πανικού.

Άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα περιμένουν με τις ώρες μέσα στο τσουχτερό κρύο για να εξεταστούν. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να πραγματοποιήσει, μαζικά, τεστ για τον κορονοϊό έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά της νόσου από άτομα που δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα και αποφεύγουν την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία για να μην ταλαιπωρηθούν, επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μίρσαντ Τζέρλεκ ανέφερε ότι η επίσημη εκτίμηση είναι ότι μόνο το 30% των ενεργών κρουσμάτων εντοπίζονται.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η αυξητική τάση στην εμφάνιση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο δεκαήμερο ως συνέπεια της έλλειψης σοβαρών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της νόσου.

Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να προχωρήσει σε γενικό lockdown εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε σοβαρά την οικονομία.

Στην Σερβία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών. Περιορίζεται μόνο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων, θεάτρων και κινηματογράφων, μέχρι της 18:00 η ώρα, ενώ τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία λειτουργούν μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ. Τα σχολεία από χθες πέρασαν στο καθεστώς της τηλε-εκπαίδευσης.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις