Δραστικά μέτρα για τον κορονοϊό λαμβάνουν στην Κολομβία καθώς τίθεται και πάλι σε ισχύ το μέτρο που προέβλεπε να προσκομίζεται υποχρεωτικά αρνητικό τεστ προκειμένου κάποιος να μπορέσει να εισέλθει στη χώρα. Το εν λόγω μέτρο είχε αρθεί στις αρχές Νοεμβρίου με απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις υγειονομικών.
Η απόφαση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ορίζει πως «απαιτείται γνωμάτευση» γιατρού ότι έγινε τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή μοριακό τεστ) και είχε «αρνητικό» αποτέλεσμα, ώστε να επιτρέπεται «η είσοδος στη χώρα» στον οποιονδήποτε. Η δικαιοσύνη αναίρεσε την κυβερνητική απόφαση αποδεχόμενη έφεση η οποία επικαλείτο την προστασία του δικαιώματος στην υγεία την οποία κατέθεσε κολομβιανός πολίτης.
Σύμφωνα με τον δικαστή Χιοβάνι Λέγρο, το μέτρο θα πρέπει να επανέλθει σε ισχύ «αμέσως», αν και η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τρεις ημέρες για να αμφισβητήσει την απόφαση.
Την 5η Νοεμβρίου, το υπουργείο Υγείας αποφάσιζε να άρει το μέτρο που υποχρέωνε τόσο τους Κολομβιανούς, όσο και τους αλλοδαπούς να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR για να τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα αεροπορικώς. Τα χερσαία σύνορα παρέμεναν κλειστά.
Η εξέταση θα πρέπει να έχει γίνει 96 ώρες πριν από το ταξίδι.
Όταν πήρε την απόφαση, το υπουργείο Υγείας είχε επιχειρηματολογήσει πως το τεστ δεν ήταν αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.
Η Κολομβία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στη Λατινική Αμερική (1.280.487) και τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων (36.019).
Πολλοί γιατροί, που είχαν επικρίνει την απόφαση να καταργηθεί η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ, χαιρέτισαν χθες την απόφαση του δικαστηρίου.
Οι αρχές της Κολομβίας εντόπισαν το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού την 6η Μαρτίου. Τον ίδιο μήνα, επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Όμως, αντιμέτωπη με τον πολύ βαρύ αντίκτυπο για την οικονομία, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε ήρε τον Σεπτέμβριο τους περισσότερους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα κι επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι εμπορικές πτήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ