Χωρίς κατηγορία

Πόσο ρεύμα καίει το ξεχασμένο θερμοσίφωνο; Εφαρμογή κινητού μετράει την κατανάλωση ανά οικιακή συσκευή!

Πόσο ρεύμα “καίνε” το σίδερο, το πλυντήριο, το στεγνωτήριο; Σε πόσα ευρώ μεταφράζεται το ξεχασμένο αναμμένο θερμοσίφωνο; Πόσο κοστίζει η θέρμανση με κλιματιστικό; Πόσο πάει “το μαλλί” για ένα στέγνωμα και φορμάρισμα, για να είναι κανείς… στην τρίχα και εντός καραντίνας;

Μία εφαρμογή στη συσκευή κινητού τηλεφώνου, που λαμβάνει τα δεδομένα από έναν μικρό μετρητή στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού, έχει όλες τις απαντήσεις και προσεχώς θα είναι διαθέσιμη σε πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ‘Ίρις – Ένα οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια – eeRIS”, το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, με επιστημονικά υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γιώργο Ανδρέου. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκινά τους επόμενους μήνες και οι Θεσσαλονικείς καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή.

Προφανής στόχος της παρακολούθησης των μετρήσεων από τους οικιακούς χρήστες, είναι η εκπαίδευσή τους στο να κατανοήσουν πώς κατανέμεται η κατανάλωση ρεύματος από διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και πώς μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντίστοιχα, από την πλευρά του πανεπιστημίου, μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων καταναλωτών θα καταγραφούν όλες οι αναγκαίες αλλαγές για την εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς θα λειτουργούν οι μετρητές

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα eeRIS, η οποία περιλαμβάνει κατάλληλο μετρητικό εξοπλισμό που εγκαθίσταται στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού και παρέχει πρόσβαση στην εφαρμογή κινητού τηλεφώνου eeRIS. Μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο αλλά και μέσω εβδομαδιαίων αναφορών για το πόση ενέργεια χρησιμοποιούν, ποιες συσκευές ευθύνονται γι’ αυτό κ.ά.

Επίσης, θα δέχονται συμβουλές για μικρές ή μεγάλες αλλαγές που μπορούν να κάνουν στο σπίτι ή στη συμπεριφορά τους, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» (ΕΣΠΑ 2014-2020) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Χωρίς κατηγορία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χωρίς κατηγορία: Περισσότερα άρθρα
Ανάπτυξη 5G δικτύου για «έξυπνες» τοπικές κοινότητες, με τη συμβολή της COSMOTE
Συμμετοχή της COSMOTE στο ευρωπαϊκό έργο 5G-ΤΕRRA, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας 5G συνδεσιμότητας μέσω του δικτύου της, στους κατοίκους απομακρυσμένων και αραιοκατοικημένων περιοχών της χώρας
Ανάπτυξη 5G δικτύου για «έξυπνες» τοπικές κοινότητες, με τη συμβολή της COSMOTE
Μιχάλης Γιαννάκος: «Οι γιατροί που δεν κατήγγειλαν την ενδοοικογενειακή βία της 35χρονης αστυνομικού, να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες»
«Αν ισχύουν οι ισχυρισμοί της γυναίκας, τότε μιλάμε για σοβαρές πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των γιατρών που γνώριζαν και δεν μίλησαν», δήλωσε...
Μιχάλης Γιαννάκος: «Οι γιατροί που δεν κατήγγειλαν την ενδοοικογενειακή βία της 35χρονης αστυνομικού, να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες»