Πολύ μακριά από αυτό που ονομάζουμε «ανοσία αγέλης», παρά το μεγάλο μέγεθος του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Τον Νοέμβριο – σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» – τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης COVID-19 «έδειξαν» ότι το ποσοστό της ανοσίας του πληθυσμού ήταν στο 5,45%, το οποίο με δεδομένα τα όρια αξιοπιστίας του δείγματος μπορεί να φτάνει και στο 7%.
Το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης σχεδόν τετραπλασιάστηκε μέσα στον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του ιού και είναι υψηλότερο στις νεαρές ηλικίες. Γεγονός που επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι νέοι στην εξάπλωση της πανδημίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, τον Νοέμβριο το ποσοστό ανοσίας υπολογίσθηκε στο 5,47% (όριο αξιοπιστίας 3,6% έως 7,3%) έναντι 1,39% (0,45%-3,12%) που ήταν τον Οκτώβριο και 0,23% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή, το υψηλότερο ποσοστό ανοσίας τον Νοέμβριο παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 29 ετών, όπου φτάνει το 5,95%, και το χαμηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 69 ετών (3,9%).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα αποτελέσματα της κυλιόμενης οροεπιδημιολογικής μελέτης COVID-19, που διενεργεί το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και με χορηγίες από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και την εταιρεία Cosmos Aluminium A.E., παρουσίασε την Τρίτη ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2020.
Η μελέτη αφορά το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιανουάριο 2021 και διενεργείται με την ανίχνευση αντισωμάτων σε εναπομείναντες ορούς ατόμων που απευθύνθηκαν σε ιδιωτικά και δημόσια μικροβιολογικά εργαστήρια για έλεγχο ρουτίνας.
Click4more: Lockdown: Προς τις 21 Δεκεμβρίου το άνοιγμα καταστημάτων του λιανεμπορίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μείωση των εισαγωγών COVID
Την ίδια ώρα, αχτίδα αισιοδοξίας για τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης – όπως μεταδίδει το voria.gr – δίνει η αισθητή μείωση που καταγράφηκε για πρώτη φορά από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας στις εισαγωγές ασθενών με κορoνοϊό, στη λήξη της χθεσινής εφημερίας. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Υγείας όσο και υγειονομικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς παραμένει μεγάλος ο αριθμός των νοσηλευομένων, ενώ οριακή είναι ακόμη η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης.
Σύμφωνα με τo voria.gr, κατά την εφημερία που έληξε την Τετάρτη (9/12), στις 8 το πρωί, στο ΑΧΕΠΑ έγιναν 24 εισαγωγές ασθενών COVID-19, ενώ στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς που επίσης εφημέρευε προσήλθαν άλλα 26 θετικά κρούσματα και 18 ύποπτα, εκ των οποία τα δέκα βρέθηκαν θετικά, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό στους 60.
Στην προηγούμενη εφημερία, τέσσερις μέρες νωρίτερα, κατά την οποία εφημέρευε μόνο το ΑΧΕΠΑ, έγιναν 89 εισαγωγές, 63 θετικά κρούσματα και 26 ύποπτα, εκ των οποίων τα 20 ήταν θετικά, δηλαδή μπήκαν για νοσηλεία 83 ασθενείς. Αντίστοιχα, στην τελευταία κοινή εφημερία των δύο νοσοκομείων, οχτώ μέρες νωρίτερα, ο συνολικός αριθμός των εισαγωγών έφτασε τις 90.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στο Voria.gr ότι είναι μία θετική ένδειξη, αλλά δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν υπάρχει συνέχεια. Άλλωστε, η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει ότι οι αριθμοί είναι ευμετάβλητοι και με ενδεχόμενη χαλάρωση ή πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί άμεσα να ανατραπούν, όπως φάνηκε και από τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε το διάστημα από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.
Πηγές του υπουργείου, εξάλλου, ανέφεραν ότι ο ρυθμός μείωσης είναι τρομακτικά αργός, ενώ παραμένει πολύ μεγάλος ο αριθμός των νοσηλευομένων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη (συνολικά 800 ασθενείς στις υγειονομικές μονάδες της 3ης ΥΠΕ και 1.000 της 4ης ΥΠΕ). «Όσο οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια, υπάρχει πρόβλημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αξιόπιστος δείκτης της όποιας μείωσης θα είναι η εφημερία που ξεκινά σήμερα στις 8 το πρωί στο Ιπποκράτειο, το οποίο εφημερεύει πάντα μόνο του κι έχει καταγράψει μέχρι και 127 εισαγωγές σε μία ημέρα, αλλά και η επόμενη του ΑΧΕΠΑ το ερχόμενο Σάββατο. Κι αυτό γιατί, όπως έχει διαπιστωθεί, στα άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Παπανικολάου και το Παπαγεωργίου, δεν πηγαίνουν περιστατικά με ελαφριά συμπτώματα λόγω της απόστασής τους από το κέντρο της πόλης.
Click4more: Πέτσας για lockdown: Δε θα πάμε στο άνοιγμα που πολλοί περίμεναν – “Καμπανάκι” λόγω Harrods
Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ
Επιφυλακτικός ως προς το τι σημαίνει η μείωση αυτή εμφανίστηκε και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης. «Ίσως είναι τα πρώτα μηνύματα, όμως είμαστε επιφυλακτικοί. Απλώς ήταν μία αισιόδοξη νότα σε συνδυασμό με αυτά που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες και στα άλλα νοσοκομεία, όπου τουλάχιστον δεν καταγράφηκε μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών. Οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνώσεων δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη μεταστροφή. Και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε σχέδια για άρση των μέτρων, γιατί γρήγορα μπορεί να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση», ανέφερε στο voria.gr ο κ. Σιούλης.
Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (9/12) και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης φτάνει το 91%. «Ως νοσοκομείο κυμαινόμαστε από μηδέν έως δύο κενές κλίνες. Μετά την τελευταία εφημερία έφτασαν τις τρεις κι αυτό επειδή πέθαναν ασθενείς. Δυστυχώς οι ανάγκες παραμένουν πολύ υψηλές, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που νοσηλεύονται. Το όποιο κενό αναπληρώνεται αμέσως, είτε από το δικό μας είτε από άλλα νοσοκομεία από την επαρχία», τόνισε.
Ο κ. Σιούλης επισήμανε επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αποφορτίστηκε με τις διακομιδές ασθενών στην Αρωγή, μικρός παραμένει και ο αριθμός των κοινών κλινών COVID-19, που μετά την εφημερία της Τετάρτης (9/12) ήταν μόλις 20. «Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε τρεις «καθαρούς» χώρους, την Προπαιδευτική Παθολογική για παθολογικά περιστατικά, την Καρδιοχειρουργική για χειρουργικά περιστατικά και τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, όπου νοσηλεύονται και καρδιολογικά και υπάρχουν θάλαμοι για άλλες ανάγκες, όπως η διενέργεια χημειοθεραπειών», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η επόμενη εφημερία είναι το Σάββατο, όπου το νοσοκομείο εφημερεύει μόνο. Εκεί θα δούμε αν επιβεβαιώνεται η τάση υποχώρησης σε αριθμούς».
Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή» και voria.gr