Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Κυνηγοί εξωγήινων σε παράνοια: Ερευνάται σήμα από γειτονικό αστρικό σύστημα

Κυνηγοί εξωγήινων σε παράνοια: Ερευνάται σήμα από γειτονικό αστρικό σύστημα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Ένα μυστηριώδες σήμα από τον πιο κοντινό αστρικό γείτονά μας, τον “Proxima Centauri” ερευνάται προσεκτικά από μια ομάδα αστρονόμων που κάνει έρευνα για εξωγήινους.

Οι ερευνητές μελετούν τα ραδιοκύματα από τον Απρίλιο του 2019 στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας 70 εκατομμυρίων λιρών, με την οποία γίνεται έρευνα για εξωγήινους μέσα από ράδιο-τηλεσκόπια.

Ο “Proxima Centauri” απέχει 4,2 έτη φωτός από τη Γη και έχει δύο επιβεβαιωμένους πλανήτες, έναν γίγαντα αερίου τύπου Δία και έναν βραχώδη κόσμο που ονομάζεται Proxima b στην κατοικήσιμη ζώνη.

Το σήμα εντοπίστηκε από το ραδιο-τηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με μια έκθεση στο The Guardian και, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ραδιοφωνικές εκρήξεις, δεν έχει αποδοθεί σε καμία πηγή που δημιουργήθηκε από τη Γη ή κοντά στη Γη.

Αναπαράσταση του πόσο μακριά βρίσκεται ο Proxima B από τη Γη σε σύγκριση με το Voyager 1, το πιο μακρινό τεχνητό αντικείμενο, που κυκλοφόρησε το 1977

 

Η ομάδα λέει ότι αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ραδιοσήματα, μετά από το σήμα με την ονομασία “WOW!” το 1977, που οδήγησε πολλούς να υποθέσουν ότι προήλθε από έναν μακρινό εξωγήινο πολιτισμό.

Όπως διαβάζουμε στη dailymail, το Proxima b είναι ένας βραχώδης κόσμος σαν τη Γη που βρίσκεται σε τροχιά μέσα στην «κατοικήσιμη ζώνη» του Proxima Centauri – δηλαδή μια περιοχή όπου θα μπορούσε να ρέει υγρό νερό στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ωστόσο, καθώς το Proxima Centauri είναι ένας κόκκινος νάνος, η κατοικήσιμη ζώνη είναι πολύ κοντά στο αστέρι, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι πιθανώς εκτεθειμένος σε έντονη ακτινοβολία, καθιστώντας απίθανο να έχει μπορέσει να σχηματιστεί πολιτισμός – τουλάχιστον στην επιφάνεια.

Αν και τα σήματα μπορεί να είναι παρεμβολές από γήινες πηγές, οι επιστήμονες λένε ότι καλό είναι να περιμένουμε τα επιστημονικά συμπεράσματα από τη στενή εξέταση του σήματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις