Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Βουλή: Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Βουλή: Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε από τις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25) επιφυλάχθηκαν για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, το πρωί της Δευτέρας. 

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει θετικές ρυθμίσεις στο σύνολό του και όλες συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της κρίσης και πέραν της ενίσχυσης του ΕΣΥ, με πάνω από 1.300 κλίνες, με 25% περισσότερα χρήματα, με 10% παραπάνω προσωπικό, έρχεται να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές συνέπειες προκειμένου να βοηθήσει όσο περισσότερο γίνεται τους συμπολίτες μας».

Ο κ. Πλεύρης κατέδειξε την αναγκαιότητα άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου, λέγοντας πως εμπεριέχει ρυθμίσεις και θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχουν ψηφιστεί, είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, είτε με άλλους νόμους και οι προθεσμίες εφαρμογής τους λήγουν στις 31/12/2020. Στην ουσία, με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται χρονική παράταση ισχύος έως τις 31/3/2021 παρατήρησε. 

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με διαδικασίες κατεπείγοντος, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα άρθρα που αφορούν το υπουργείο Υγείας (άρθρο 1 έως 50) και αναρωτήθηκε ποιο από αυτά δεν έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος. Το να υπάρξει παράταση για την διεξαγωγή των «γρήγορων» covid test, στις δράσεις των κινητών ομάδων, στην χορήγηση των φαρμάκων για τους νοσούντες, στην συνέχιση της αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες, στην δυνατότητα κατ’ οίκον και εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, οι προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι δυνατότητες μετακίνησής τους, η σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς ιατρούς, η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία; Η δυνατότητα μετακίνησης πάσης φύσεως προσωπικού εντός μιας ή άλλης ΥΠΕ, η δυνατότητα έκτακτης προμήθειας, η παραγωγή υγειονομικών ή καλλυντικών προϊόντων αντισηψίας, η άδεια εισαγωγής αλκοόλης από τρίτες χώρες, η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης αιθυλικής αλκοόλης στα νοσοκομεία από τα κατασχισμένα αποθέματα της ΑΑΔΕ, η δυνατότητα μετατροπής απλών κλινών νοσηλείας σε ΜΑΦ και ΜΕΘ, η δυνατότητα δέσμευσης χώρων και κινητών μέσων, ακόμα και σκαφών εάν υπάρχει ανάγκη διακομιδής, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων στον ΕΟΔΔΥ, στο ΕΚΑΒ, η δυνατότητα εάν χρειαστεί προμήθεια ασθενοφόρων ή η δυνατότητα των νεφροπαθών να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία για αιμοκάθαρση – όλα αυτά συνιστούν αναγκαιότητες που απαιτούν κατεπείγουσες ρυθμίσεις κατά τον Αθ. Πλεύρη.  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις