Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Σουδάν, ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος

Σουδάν, ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος

Σουδάν, ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος. H Google τιμάει με ένα Doodle τον “ευγενικό” γίγαντα που έμεινε στην ιστορία…

GOOGLE DOODLE: Η Google τιμάει σήμερα με ένα Doodle τον τελευταίο αρσενικό βόρειο λευκό ρινόκςρο, τον Σουδάν, ο οποίος πέθανε το 2018. Ήταν ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος που γεννήθηκε στην άγρια φύση. Είχε γεννηθεί στο σημερινό Νότιο Σουδάν, το έτος 1973, και πιστεύεται ότι ήταν ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος που γεννήθηκε στην άγρια φύση.

Το 1976 μάλιστα, τον μετέφεραν στον ζωολογικό κήπο Dvur Kralove Zoo στην τότε Τσεχοσλοβακία όπου μεγάλωσε και έγινε στην κυριολεξία τεράστιος, ενώ απέκτησε και δύο κόρες.

Οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι ανακηρύχθηκαν ως εξαφανισμένο είδος στην άγρια φύση, ενώ είχαν πάρει γενετικό δείγμα από τον Σουδάν και γίνονταν προσπάθειες για την αναπαραγωγή του, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Πέθανε το 2018 σε ηλικία 45 ετών, δηλαδή 90 ετών σε ανθρώπινα χρόνια, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η φωτογραφία του τελευταίου αρσενικού λευκού ρινόκερου έγινε παγκόσμιο trend το έτος 2017, όταν Ο Daniel Schneider, βιολόγος από τη Βοστώνη, ανάρτησε την φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για την ευαισθητοποίηση στο θέμα των ζώων υπό εξαφάνιση. «Θέλετε να μάθετε πώς μοιάζει η εξαφάνιση; Αυτός είναι ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος. Ο τελευταίος. Δεν έχει άλλο», έγραφε στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος, ο Σουδάν, βρισκόταν υπό προστασία 24ώρες το 24ωρο, εφτά ημέρες την εβδομάδα, από ένοπλους άντρες του πάρκου άγριας ζωής στην Κένυα μαζί με δύο θηλυκούς ρινόκερους, ώστε να προστατευτεί από τους λαθροκυνηγούς.

Οι επιστήμονες βάζουν τα δυνατά τους με σκοπό να αναπτυχθούν εξειδικευμένες μεθόδους αναπαραγωγής για να σώσουν το είδος υπό εξαφάνιση, ενώ σύμφωνα με τηδημοσίευμ της βρετανικής εφημερίδας Independent, ο Σουδάν ήταν εξοπλισμένος με ραδιοπομπούς προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλειά του και να εντοπίζεται η θέση του διαρκώς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις