Το δεύτερο lockdown στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει τεθεί σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου του 2020, ωστόσο φαίνεται πως επηρέασε σε… εξαιρετικά μικρό βαθμό τον κυκλοφοριακό φόρτο στις οδικές αρτηρίες της Αττικής.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Σε σχέση με το lockdown της άνοιξης, κατά το δεύτερο απαγορευτικό η κίνηση αυξήθηκε κατά 37,5% (!) ενώ μειώθηκε μόλις κατά 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών.
Το lockdown που… δεν θυμίζει lockdown
Πιο συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν κατά πολύ μειωμένη στο πρώτο lockdown, ενώ συνολικά η μεγαλύτερη μείωση φαίνεται να καταγράφεται σε κεντρικές Λεωφόρους, όπως η Πανεπιστημίου η Μεσογείων και η Συγγρού. Συνολικά οι αρτηρίες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι η Λ. Κηφισού, η Λ. Ποσειδώνος, η Βασιλίσσης Σοφίας και η Κηφισίας. Κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown η κυκλοφορία καταγράφει αύξηση κατά 37,5% σε σχέση με αυτήν του 1ου lockdown. Επίσης σε σχέση με το 2ο lockdown έχει καταγραφεί, ότι σε σύγκριση με το 2019 η κυκλοφορία μειώθηκε μόλις κατά 15,4%. Σε αντίστοιχη σύγκριση για το 1ο lockdown φαίνεται ότι τον Μάρτιο του 2020 η κυκλοφορία στην Αττική ήταν 49,5% λιγότερη από αυτήν του Μαρτίου του 2019.
Click4more: Lockdown: Ιδού οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την άρση με φόντο το Πάσχα – Τα δεδομένα για τα σχολεία
«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το Κέντρο Διαχείρισης και Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο άντλησης έγκυρων στοιχείων και πληροφοριών που αξιοποιούνται από την Περιφέρεια και την Κεντρική Διοίκηση για την μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου καθώς και για την έγκαιρη ενημέρωση των οδηγών σε έκτακτες περιπτώσεις κινδύνων στο οδικό δίκτυο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων κάνοντας κλικ εδώ
Τα κυκλοφοριακά στοιχεία
Από στατιστική ανάλυση κυκλοφοριακών στοιχείων που πάρθηκαν για περιόδους με lockdown και χωρίς (Μάρτιος και Δεκέμβριος 2019/2020) για 12 βασικές αρτηρίες της Αττικής, παρατηρούμε τα εξής:
– Η κυκλοφορία κατά την διάρκεια του 2ου lockdown φαίνεται να αυξήθηκε κατά 37,5% σε σχέση με αυτήν του 1ου lockdown. Γεγονός που οφείλεται στη διαφοροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά τη δεύτερη φάση.
– Στο 2ο lockdown όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, η κυκλοφορία μειώθηκε κατά 15,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Δεκέμβριος 2019) που δεν είχαμε ακόμα το θέμα της πανδημίας.
Click4more: «Πλημμύρισε» και η Αθήνα μετά το «ποτάμι» του Κηφισού – Απίστευτες εικόνες από την κίνηση
– Η αντίστοιχη σύγκριση για το 1ο lockdown έδειξε ότι τον Μάρτιο του 2020 η κυκλοφορία στην Αττική ήταν 49,5% λιγότερη από αυτήν του Μαρτίου του 2019.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και τα ποσοστά μείωσης ή αύξησης της κυκλοφορίας ανάλογα με τη την χρονική περίοδο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι
– Πανεπιστημίου (77,3% μείωση!), Πατησίων – Αλεξάνδρας (μόλις 3,8%-9,8% μείωση)
– Μεσογείων – Συγγρού (έως και 59,8% μείωση)
Επίσης από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι τέσσερις πιο επιβαρυμένες κυκλοφοριακά οδικές αρτηρίες είναι η Λ. Κηφισού η οποία έχει τον μεγαλύτερο ημερήσιο φόρτο, ακολουθεί η Λ. Ποσειδώνος, η Βασιλίσσης Σοφίας και τέλος η Λ. Κηφισίας.
Click4more: Ρεβεγιόν με περιπολικά, εισαγγελείς και drones – Πρωτοφανείς συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι
Το ΚΔΚ λειτουργεί σε 24ωρη βάση και παρακολουθεί με κάμερες την κυκλοφορία στις κεντρικές αρτηρίες, ενώ οι συγκοινωνιολόγοι προχωρούν στην εκπόνηση νέων μελετών για τη βελτίωση των ρυθμίσεων φωτεινής σηματοδότησης σε διάφορους κόμβους με στόχο την επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής.
Η επεξεργασία των στοιχείων
Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία έχουν επεξεργαστεί από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου με το συντονισμό της αρμόδιας Εντεταλμένης Συμβούλου Τεχνικών Έργων Ε. Κοσμίδη, του Συμβούλου Μεταφορών Ε. Ματσούκη, του Συμβούλου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής Κ. Λογοθέτη, του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής Π. Καρυώτη και του προϊστάμενου του Κέντρου Διαχείρισης και Μελετών Κυκλοφορίας Α. Κουτσούρη.