Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Τα τρία στάδια της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα – Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, κάνοντας διάφορες ασκήσεις επί χάρτου αλλά και την ευχή το τέλος της πανδημίας να έχει σημάνει πριν από το καλοκαίρι, έτσι ώστε να σωθεί ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου.

Για την ώρα βασική επιδίωξη είναι να γεμίσει ακόμη περισσότερο το οπλοστάσιο, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ήδη έχει ανατραπεί ο σχεδιασμός που περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό. Η ημερομηνία άρσης του lockdown παραμένει ακόμη άγνωστη και ουδείς είναι σε θέση να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη, όχι μόνο για το πότε θα υπάρξει ο ολική επιστροφή, αλλά και για το πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Από υγειονομικής άποψης, υπάρχει μεν βελτίωση, ωστόσο αυτή δεν είναι η επιθυμητή, αφού και αργή είναι και οι δείκτες παραμένουν σε μάλλον απαγορευτικά επίπεδα ακόμη και για σκέψη ολικής επιστροφής.

Κατά συνέπεια αυτό που προσπαθούν στην κυβέρνηση είναι το πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στην παρούσα χρονική περίοδο να είναι όσο πιο γεμάτο είναι. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η δυνατότητα στήριξης της πραγματικής οικονομίας δεν είναι χωρίς όρια. Υπάρχουν όρια, έστω και αν από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι θα πράξουν ότι απαιτείται και για όσο χρόνο χρειαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν τα υφιστάμενα μέτρα, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την αναστολή συμβάσεων εργασίας κλπ. Στόχος είναι περίπου στις 15 – 20 Ιανουαρίου να γίνουν οι πληρωμές από την επιστρεπτέα 5, της οποίας το 50% θα είναι επιχορήγηση και το υπόλοιπο 50% χαμηλότοκο δάνειο. Θα ακολουθήσει τουλάχιστον ένας ακόμη κύκλος επιστρεπτέας τον Μάρτιο.

Σχέδιο για την μετά COVID-19 εποχή

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και το τι θα συμβεί, αμέσως μόλις η πανδημία αρχίσει να γίνει ένας κακός εφιάλτης και επιστρέψει η κανονικότητα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός ή μέγας οικονομολόγος προκειμένου να καταλάβει ότι ο ρόλος της κάθε κυβέρνησης στην επιστροφή της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι καταλυτικός.

Δύο είναι οι άξονες στους οποίους και κινείται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Ο ένας να δώσουν αέρα στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν ξανά και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ένα ευέλικτο σχέδιο για την αποπληρωμή όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί την περίοδο της πανδημίας. Η νέα ρύθμιση δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα αφορά όλα τα χρέη και δεν απευθύνεται σε όλους.

Ο δεύτερος άξονας προβλέπει ενέσεις ρευστότητας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που προβλέπει 32 δις ευρώ σε βάθος 4ετίας.

Δημοσιονομική επιστροφή

Το τελευταίο στάδιο είναι και το πλέον δύσκολο και μάλλον οδυνηρό. Πρόκειται για την επιστροφή στην δημοσιονομική κανονικότητα και αυτό φαίνεται να αρχίζει να συμβαίνει σταδιακά από το 2022 και μετά. Το πλέον πιθανό είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες να ισχύσουν στο σύνολο τους από το 2023.

Και τότε η ελληνική κυβέρνηση, θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη δημιουργίας πλεονασμάτων και ελέγχου του δημοσίου χρέους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις