Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Pierre Cardin: Από την απαξίωση στην αποθέωση – Ο άνθρωπος που άλλαξε το αλφάβητο της μόδας

Pierre Cardin: Από την απαξίωση στην αποθέωση – Ο άνθρωπος που άλλαξε το αλφάβητο της μόδας

Ο γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Πιέρ Καρντέν, ένας οραματιστής στιλίστας και πρωτοπόρος του πρετ-α-πορτέ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Γιος ιταλών μεταναστών, που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης, πέθανε το πρωί στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le-Souck (@lesouck)

 

Πριν από πολλούς άλλους, ο Πιερ Καρντέν είχε ανοίξει ένα “corner” σε ένα μεγάλο κατάστημα, περιέλαβε άνδρες στις επιδείξεις του, και υιοθέτησε σε μεγάλη κλίμακα ένα σύστημα αδειών που του εξασφάλιζε διανομή σε ολόκληρο τον κόσμο, εγγράφοντας το όνομά του σε ποικίλα προϊόντα, γραβάτες, τσιγάρα, αρώματα ή μεταλλικά νερά.

Ιταλικής καταγωγής, ο Πιερ Καρντέν δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, δίνοντας παράλληλα την άνευ όρων αγάπη του στην Γαλλία», αναφέρει η οικογένειά του.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olivier Châtenet (@olivierchatenet)

«Ημέρα μεγάλης θλίψης για ολόκληρη την οικογένειά μας, ο Πιερ Καρντέν δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Υπήρξε ένας μεγάλος μόδιστρος που διέσχισε τον αιώνα αφήνοντας στην Γαλλία και τον κόσμο μία μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στη μόδα και όχι μόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογενείας του.

Ποιος ήταν ο Πιέρ Καρντέν

Ο Pierre Cardin γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1922 στο Τρεβίζο της Ιταλίας. Ήταν γνωστός για το στυλ avant-garde. Λάτρευε τα γεωμετρικά σχέδια και ξέφευγε από τις κλασσικές νόρμες. Ίδρυσε τον οίκο μόδας του το 1950. Από το 1991 ήταν πρέσβης καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ. «Έντυσε» με τις δημιουργίες του από την Λορίν Μπακόλ έως την Ζαν Μορό. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pierre Cardin (@pierrecardinofficiel)

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pierre Cardin (@pierrecardinofficiel)

 

Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες αλλά για να γλιτώσουν από την επέλαση του ναζισμού έφυγαν από την Ιταλία και μετακόμισαν στην Γαλλία το 1924.

Ο πατέρας του ένας εύπορος έμπορος οίνου ήθελε ο γιος του να γίνει αρχιτέκτονας αλλά εκείνος από παιδί ήθελε να σχεδιάζει ρούχα.

Η καριέρα του ξεκίνησε στα 14 του χρόνια όπου δούλευε δίπλα σε ένα ράφτη. Εκεί, έμαθε τα βασικά. Το 1939, έφυγε από το σπίτι του και εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός ράφτη στο Βισί όπου άρχισε να ράβει κοστούμια για γυναίκες.

Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pierre Cardin (@pierrecardinofficiel)

Ο Cardin μετακόμισε στο Παρίσι το 1945. Εκεί, σπούδασε αρχιτεκτονική και εργαζόταν παράλληλα στον οίκο μόδας Paquin. Εργάστηκε με την Elsa Schiaparelli μέχρι που έγινε επικεφαλής του ατελιέ του Christian Dior το 1947.

O Pierre Cardin ίδρυσε το δικό του οίκο μόδας το 1950. Η καριέρα του απογειώθηκε όταν σχεδίασε 30 κοστούμια για το πάρτυ του αιώνα στο Palazzo Labia της βενετίας που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1951.

Μπήκε για τα καλά στα άδυτα της υψηλής ραπτικής το 1953. Ήταν ο πρώτος μόδιστρος που έφτασε μέχρι την Ιαπωνία το 1959.

Την ίδια χρονιά τον διέγραψαν από το Σωματείο των μοδίστρων γιατί έκανε το «έγκλημα» να σχεδιάσει ολόκληρη συλλογή πρετ α πορτέ για το πολυκατάστημα Printemps. Ήταν ο πρώτος που τόλμησε να το κάνει και δικαιώθηκε γι’ αυτό αφού τον αποκατέστησαν.

Την δεκαετία του ’60 με την υψηλή ραπτική να μην περνάει τις καλύτερες ημέρες της και να δίνει την θέση της στο πρετ α πορτέ ο Καρντέν μεσουράνησε. Ήταν πάλι ο πρώτος που συνδύασε τις μίνι και μάξι φούστες στην δεκαετία του ’70.

Οι φόρμες του πρωτοποριακές και έτσι έγινε είδωλο στους νέους της δεκαετίας του ’70.

Λάτρης του διαστήματος έφτασε μέχρι τη NASA όπου δοκίμασε την στολή με την οποία πήγε στο φεγγάρι ο Νιλ Άρμστρονγκ. Λάτρεψε τόσο πολύ την στολή που έκανε ο ίδιος στολή για τη NASA.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yang Du’s Sketchbook (@yangduduyang)

 

Όλα τα χρόνια του μέχρι το τέλος και πριν φτάσει τα 100 ο Πιέρ Καρντέν σχεδίασε από εσωτερικά αυτοκινήτων, παραδοσιακές στολές χωρών μέχρι και χαρτί υγείας. Αγόρασε πύργους και τους ανακαίνισε και λάτρευε να παίρνει συντρίμμια και να φτιάχνει παλάτια. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις