Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Ανασχηματισμός: Η «ακτινογραφία» του και τα μηνύματα Μητσοτάκη εντός κι εκτός ΝΔ

Ανασχηματισμός: Η «ακτινογραφία» του και τα μηνύματα Μητσοτάκη εντός κι εκτός ΝΔ

Ο ανασχηματισμός ήδη μετράει ώρες από την ανακοίνωσή του. Οι αλλαγές περιορισμένες και οι ανακατατάξεις προέκυψαν μετά από καραμπόλες. 11 γαλάζιοι βουλευτές μπήκαν στη νέα κυβέρνηση, έξι υπουργοί και υφυπουργοί άλλαξαν πόστο και παρελθόν είναι Θεοδωρικάκος και Βρούτσης.

Αυτή τη φορά ήταν… ανασχηματισμός! Σε αντίθεση με τις περιορισμένου βεληνεκούς αλλαγές στις οποίες προχώρησε το καλοκαίρι στο κυβερνητικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2021 βρίσκει την κυβέρνηση ανανεωμένη.

Κυρίως στα πόστα των υφυπουργών, αφού στις θέσεις των υπουργών οι αλλαγές είναι πολύ συγκεκριμένες και οι όποιες ανακατατάξεις προέκυψαν κυρίως από τις λεγόμενες «καραμπόλες».

Συνολικά 11 «γαλάζιοι» βουλευτές μπαίνουν στη νέα κυβέρνηση, έξι υπουργοί και υφυπουργοί αλλάζουν πόστο και δύο γενικοί γραμματείς αναβαθμίζονται σε θέσεις υφυπουργών, όπως και ένας υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για έναν ανασχηματισμό δομικό, με την έννοια της ανακατανομής αρμοδιοτήτων.

Όμως, εμπεριέχει αλλαγές στα χαρτοφυλάκια των υφυπουργών, καθώς ορίζονται νέες αρμοδιότητες σε κάποια υπουργεία (Σύγχρονος Πολιτισμός, Ειδικά Ψηφιακά Έργα και Κτηματολόγιο, Οικογενειακή Πολιτική, Τουριστική Εκπαίδευση κτλ.).

Click4More Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα υπουργών και υφυπουργών και ποιους πήρε το ποτάμι

Πάντως, το γεγονός ότι στα πόστα τους παραμένουν υπουργοί σε κομβικά υπουργεία (Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας κτλ.) προφανώς σημαίνει ότι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης κρίνεται επιτυχημένη και δεν αλλάζει. Επιχειρούνται, όμως, βελτιώσεις σε συγκεκριμένους τομείς και αναδιατάσσονται δυνάμεις της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το έργο της, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Αποχωρήσεις και αναβαθμίσεις

Η αποχώρηση του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας – παρά την εκκρεμότητα του νέου εργασιακού νομοσχεδίου – έμοιαζε μάλλον ως αναμενόμενη κίνηση, καθώς το ενδεχόμενο αποχώρησής του είχε συζητηθεί και στον μίνι ανασχηματισμό του Αυγούστου. Χρεώνεται για κάποιους το «αγκάθι» με τις εκκρεμείς συντάξεις και την εν γένει προβληματική λειτουργία του ΕΦΚΑ, ενώ δεν έχει λησμονηθεί το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης των επιστημόνων.

Αντιθέτως, αίσθηση προκάλεσε η ολοκληρωτική αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος προεκλογικά συμμετείχε στον πυρήνα των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπήρχαν… αποστάσεις ασφαλείας από το Μαξίμου, ενώ θρυαλλίδα φαίνεται ότι αποτέλεσε το έτερο φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία.

Αντιστοίχως, αναβαθμισμένος είναι ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, παρά το πιο… σκληρό και δεξιό προφίλ του, λέγεται ότι επιβραβεύτηκε από τον πρωθυπουργό για την αποδοτικότητά του και την εν γένει παρουσία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δίπλα του, μάλιστα, θα έχει ως αναπληρωτή υπουργό τον έως σήμερα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος θεωρείται οργανωτικός και αποδοτικός.

Κατά τον ίδιο τρόπο, επιβραβεύτηκαν για την παρουσία και το έργο τους ο Κώστας Σκρέκας – ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – και ο Σπήλιος Λιβανός – ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ., οι οποίοι καταλαμβάνουν τις θέσεις των υπουργών Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ο κ. Σκρέκας ήταν τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ προεκλογικά και γνωρίζει το αντικείμενο, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης που αποχωρεί για να αντικαταστήσει τον κ. Βρούτση έχει μπροστά του ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο (ΕΦΚΑ, εκκρεμείς συντάξεις, εργασιακό νομοσχέδιο κτλ.), το οποίο καλείται να φέρει σε πέρας όπως ακριβώς χειρίστηκε την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι εκπλήξεις και τα «ανοίγματα»

Έκπληξη αποτέλεσε, εξάλλου, η παραμονή του Χάρη Θεοχάρη στη θέση του υπουργού Τουρισμού, παρά το γεγονός ότι φερόταν ως ένας από τους υποψήφιους για αποχώρηση. Έκπληξη, επίσης, αποτελούν – με την έννοια ότι τα ονόματά τους δεν είχαν διαρρεύσει – οι ορισμοί των Γιώργου Αμυρά ως υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Κώτσηρα ως υφυπουργού Δικαιοσύνης (σ.σ.: από τους εκπροσώπους της «νέας γενιάς», καθότι μόλις 35 ετών) και του Γιώργου Στύλιου ως υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στη θέση του εξωκοινοβουλευτικού και γνωστού για τη θητεία του στη Google, Γρηγόρη Ζαριφόπουλου.

Το ίδιο και η αναβάθμιση των γενικών γραμματέων στα υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού, Μαρίας Συρεγγέλα και Νικόλα Γιατρομανωλάκη σε θέσεις υφυπουργών. Ειδικά για τον κ. Αμυρά και τον κ. Γιατρομανωλάκη τονίζεται ότι προέρχονται από το «Ποτάμι», συνεπώς τινί τρόπω συμβολίζουν το διαρκές άνοιγμα που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης στον πολιτικό χώρο του Κέντρου.

Ενδιαφέρον έχει και η αντικατάσταση του Γιώργου Κουμουτσάκου από τη Σοφία Βούλτεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη νέα υφυπουργό να έχει ασχοληθεί πάντως με το αντικείμενο προεκλογικά. Τόσο εκείνη, όμως, όσο και άλλες επιλογές από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αφουγκράστηκε το αίτημα για αξιοποίηση στελεχών της παράταξης, κάνοντας πάντως πολλούς να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να συνδέσουν το γεγονός με σενάρια πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021 – πανδημίας επιτρεπούσης, ασφαλώς. Άλλοι συνδέουν μια τέτοια εξέλιξη και με τη μετακίνηση του Θόδωρου Λιβάνιου στο στενό επιτελείο του Μαξίμου.

Τη δική της σημειολογία προς αυτή την κατεύθυνση έχει, τέλος, η επιλογή των προσώπων στα κοινοβουλευτικά πόστα: ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας ήταν πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης «χρυσώνει το χάπι» στον κ. Βρούτση με τον ορισμό του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ενώ αναπληρωτές του αναλαμβάνουν οι Χρήστος Μπουκώρος και Θάνος Πλεύρης, οι οποίοι επίσης είχαν καταγράψει αξιόλογη κοινοβουλευτική παρουσία.

Τελευταίες ειδήσεις