Το Ντουμπάι, είναι η πολύβουη μητρόπολη της Μέσης Ανατολής και πάλι ο κορυφαίος προορισμός για Έλληνες που ψάχνουν εργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν τη μετανάστευση εκεί περίπου 8.000 με 10.000 Έλληνες στα χρόνια της κρίσης.
Μισθοί και δουλειά είναι ο νούμερο ένα λόγος για να πάρει κάποιος την απόφαση να ξεριζωθεί από την χώρα του. Το σενάριο επαναλαμβάνεται και σήμερα αφού η κρίση του κορονοϊού έχει φέρει μεγάλα ποσοστά ανεργίας σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα σε αυτόν της εστίασης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέρα από την πληθώρα εστιατορίων και κλαμπ που είδαμε τις τελευταίες ημέρες λόγω των party με την συμμετοχή και ελλήνων celebrities που βρέθηκαν την Πρωτοχρονιά στο Ντουμπάι υπάρχουν και οι Έλληνες που πηγαίνουν εκεί για ένα καλύτερο αύριο και για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα αφού πλέον η εστίαση στην Ελλάδα είναι κλειστή εδώ και δύο μήνες και είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξει.
Δύο Έλληνες μιλούν στο newsit.gr για το πως πήραν την απόφαση και έφυγαν μέσα στις γιορτές λόγω της αυξημένης ζήτησης προσωπικού στον κλάδο της εστίασης. Και ενώ πήγαν εκεί με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα τελικά αποφάσισαν να μείνουν περισσότερο.
Αναγκάστηκα να φύγω εκτός Ελλάδας
Ο Θοδωρής Κόκκαλης με μεγάλη εμπειρία ως DJ για σχεδόν 20 χρόνια στην Αθήνα και στη Μύκονο μιλάει στο newsit.gr για την απόφαση του να ξενιτευτεί για να εργαστεί στο Ντουμπάι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περιγράφοντας την κατάσταση εκεί, αναφέρει ότι είναι πάρα πολύ καλή και έχει πάρα πολύ κόσμο από όλες τις χώρες του κόσμου. Όπως λέει, ζητούν για εργασία άτομα από την Ελλάδα, επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης. Περιγράφοντας τις παροχές λέει ότι μπορεί να περιγραφούν ως ιδανικές. «Εφόσον από το καλοκαίρι και μετά δεν υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα και δεν επαρκεί το επίδομα του κράτους για να τα βγάλω πέρα αναγκάστηκα να φύγω εκτός χώρας. Οι μισθοί εδώ είναι ικανοποιητικοί σε σχέση με την Ελλάδα. Βέβαια είναι πιο ακριβή η ζωή εδώ αλλά υπάρχουν και προοπτικές εξέλιξης στο επάγγελμα μας».
Και συνεχίζει: «Είμαι 20 χρόνια στο χώρο της εστίασης και πλέον τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ στην Ελλάδα. Είχαμε μάθει σε άλλες συνθήκες και δουλειάς και παροχών και δεν «έβγαινε» έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση. Μου έγινε μία πρόταση από έναν καλό όμιλο εστίασης εδώ στο Ντουμπάι και πήρα την απόφαση και ήρθα».
Λέει ακόμα ότι: «Είναι και πολύ ασφαλές μέρος και παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ότι είναι ανοιχτός προορισμός το Ντουμπάι και δεν υπάρχει καραντίνα και υπάρχει ελεύθερη είσοδος στη χώρα βέβαια με προϋποθέσεις. Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά τηρούνται οι αποστάσεις και όλες οι οδηγίες του κράτους δηλαδή στους δημόσιους χώρους δεν κυκλοφορείς χωρίς μάσκα. Εδώ διοικεί ο στρατός και κάνουν παντού ελέγχους. Σταματάνε τα αυτοκίνητα στο δρόμο για να ελέγξουν αν τηρούν τα μέτρα αν φορούν μάσκες και τα λοιπά. Η χρήση μάσκας αποφεύγεται μόνο για τους πελάτες όταν μπαίνουν στα καταστήματα της εστίασης τα οποία όμως και αυτά τηρούν τις αποστάσεις. Οι πελάτες είναι καθιστοί και φορούν μάσκες».
Αναφερόμενος στα πάρτι που έγιναν και συμμετείχαν και Έλληνες, είπε ότι οι Έλληνες που ταξίδεψαν στις γιορτές εδώ βρήκαν ευκαιρία μαζί με τα επαγγελματικά ταξίδια που είχαν προγραμματίσει να βγουν και να διασκεδάσουν λόγω των γιορτών.
«Εγώ βρίσκομαι σε μία κατάσταση προσαρμογής εδώ γιατί είναι κάτι καινούργιο για μένα έρχομαι πρώτη φορά εδώ και σίγουρα είναι μια καλή επαγγελματική ευκαιρία. Για κανέναν δεν είναι εύκολο να αφήσει την πατρίδα του αλλά έπρεπε να το κάνω. Εδώ ζητούν πολύ καλά βιογραφικά γενικά προτιμούν τους Έλληνες γιατί ξέρουν ότι είναι εργατικοί και έχουμε μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της εστίασης. Πάρα πολλοί συνάδελφοί μου απ’ την Ελλάδα θέλουν να φύγουν και να έρθουν για δουλειά εδώ».
Έφυγε πριν από 3 ημέρες
Ο σεφ, Ζαχαρίας Ρομίλος έφυγε από την Ελλάδα πριν 3 μέρες. Μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει πως μετά την κατάσταση με τον κορονοϊό το περασμένο καλοκαίρι δούλεψε σε μια κουτσουρεμένη σεζόν με πολλές ώρες εργασίας και λίγο προσωπικό λόγω της πανδημίας. «Το να φύγω και να έρθω στο Ντουμπάι δεν ήταν τόσο εύκολη απόφαση επειδή έχω πίσω την οικογένεια μου και δεν είναι εύκολο να την αφήσω. Αποφάσισα να έρθω πρώτα εγώ να δω την χώρα να δω αν είναι καλύτερα τα πράγματα εδώ. Έχω σκοπό να φέρω την οικογένεια μου εδώ κάποια στιγμή αν πάνε όλα καλά. Εδώ είναι το μόνο μέρος που υπάρχει τουρισμός, από τα λίγα μάλλον στον πλανήτη, και έτσι ζητάνε πάρα πολύ κόσμο. Στο μαγαζί που δουλεύω εγώ είμαστε ήδη 40 άτομα και υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και ζητάνε κι άλλους για δουλειά».
Και προσθέτει: «Είναι μία πόλη που είναι σε συνεχόμενη ανάπτυξη. Γίνονται συνεχώς έργα ενώ ανοίγουν συνεχώς νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Για να έρθεις στο Ντουμπάι για δουλειά και να πεις ότι αξίζει πρέπει να πιάνεις τουλάχιστον 2.500 με 3000 € μισθό επειδή είναι ακριβή χώρα. Για την Ελλάδα είναι αστρονομικά ποσά αυτά. Ξέρω πολλά παιδιά που αν τους έλεγα για αυτά τα χρήματα θα μου λέγανε βγάλε μου το εισιτήριο να έρθω αύριο».
Οι συνάδελφοί μου στην Ελλάδα πεινάνε
«Όλοι οι συνάδελφοι μου στην Ελλάδα δεν δουλεύουν αυτή τη στιγμή και όχι μόνο δε δουλεύουν αλλά πεινάνε κιόλας. Δεν πιστεύω ότι έχει χτυπηθεί περισσότερο άλλος κλάδος εκτός από αυτόν της εστίασης. Μας λένε για το επίδομα των 534 ευρώ. Δεν ζει άνθρωπος με αυτά και το ξέρουμε όλοι αυτό», τονίζει.
Και καταλήγει: «Οι Έλληνες εδώ στο Ντουμπάι, έχουν τεράστια διαφορά δυναμικής στο να βρουν δουλειά, ειδικά συγκριτικά με τους άλλους λαούς που υπάρχουν εδώ. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εστιατόρια εδώ στο Ντουμπάι θέλουν άτομα για δουλειά. Εγώ προσωπικά δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Θα κάτσω τρεις μήνες να δω και να έχω μια καθαρή εικόνα κι αν τηρηθούν αυτά που έχω συμφωνήσει, απλά θα επιστρέψω πίσω για να πάρω την οικογένεια μου και να την φέρω εδώ».
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ