Ελλάδα

Πόσο μοιραίες θα αποβούν οι εικόνες συνωστισμού των Θεοφανείων – Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στο newsit.gr

Την έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες, ανήμερα των Θεοφανείων, καθώς φοβούνται για νέα εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, μίλησε στη Μάγδα Τσέγκου για τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε και τα Θεοφάνεια, μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς πέρα από τον συνωστισμό έξω από τις εκκλησίες, παρατηρήθηκαν ανάλογες εικόνες σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες, και μάλιστα πολύς κόσμος δεν φορούσε μάσκα.

Click4more: Επεισοδιακά Θεοφάνεια με ένταση, συλλήψεις και συνωστισμό από τη Θεσσαλονίκη ως το Αίγιο (video)

«Δυστυχώς γνωρίζουμε και από την διεθνή εμπειρία και από προηγούμενες περιόδους σε εμάς στην Ελλάδα, ότι όποτε έχουμε μεγάλο συγχρωτισμό, ιδιαίτερα όταν δεν κρατιούνται τα μέτρα και δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά από 10 ή 15 μέρες να έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Οπότε δυστυχώς θα πρέπει να δούμε στις επόμενες μέρες εάν τα μέτρα τα οποία τηρήθηκαν ή δεν τηρήθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων, την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και σήμερα, θα έχουν κάποια επίπτωση στην αύξηση των κρουσμάτων. Είναι κάτι που μας ανησυχεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αυτή την περίοδο που έχουμε την προοπτική του εμβολίου, που έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, σήμερα που έχουμε και τη δεύτερη έγκριση εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το εμβόλιο της Moderna. Όλα αυτά θα πρέπει να μας δίνουν υπομονή να ανταπεξέλθουμε ακόμα μερικές εβδομάδες, τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε και να βλέπουμε μπροστά μας την προοπτική του εμβολιασμού και της ανοσίας», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Ερωτηθείς, αν περιμένει διπλάσια κρούσματα τις επόμενες μέρες ή κάτι περισσότερο από διπλάσια, απάντησε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς τον αριθμό των κρουσμάτων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη η αύξηση, ούτως ώστε να μην έχουμε περαιτέρω πίεση του εθνικού συστήματος υγείας. Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί που δουλεύουν σε μονάδες Covid-19, οι γιατροί που δουλεύουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι τώρα για πάνω από δέκα μήνες υπό συνεχή πίεση, εργάζονται χωρίς αργίες, εργάζονται χωρίς ανάπαυλα και είναι ένας σημαντικός παράγοντας και αυτός για το υγειονομικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή».

Τα λύματα στην Αττική

Αναφορικά με τα λύματα στην Αττική και το ιικό φορτίο που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, τόνισε πως «πρόσφατες μελέτες που εκπόνησε η ομάδα του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη από το τμήμα χημείας του ΕΚΠΑ, δείχνουν ότι υπάρχει μία αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα το οποίο αντανακλά ακριβώς αυτό το οποίο περιγράψαμε προηγουμένως, την αύξηση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι ασυμπτωματικά και μπορούμε να τα βρούμε με τον έλεγχο των λυμάτων, χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν νοσήσει αλλά βεβαίως μεταδίδουν τη νόσο».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα