Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Σπάει όλα τα ρεκόρ η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 – Σαρωτικοί έλεγχοι για ψευδή στοιχεία

Σπάει όλα τα ρεκόρ η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 – Σαρωτικοί έλεγχοι για ψευδή στοιχεία

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την συμμετοχή τους στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει οριστικά αύριο τα μεσάνυχτα, μετά την παράταση που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιοι επιχειρούν να παραπλανήσουν τις αρχές κάνοντας αιτήσεις με ψευδή στοιχεία.

Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 652.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα ξεπεράσουν τελικά τις 700.000, χωρίς να αποκλείεται να προσεγγίσουν και ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Αμέσως μόλις κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ο αλγόριθμος με τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας. Ο αλγόριθμος θα ενσωματώνει τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι με τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο όριο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Στόχος είναι μετά τις 25 Ιανουαρίου και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να έχει πάει στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό που θα τους αναλογεί.

Το συνολικό ποσό που έχει προϋπολογιστεί για τα φθηνά κρατικά δάνεια ανέρχεται στο 1,5 δις. ευρώ και δεν είναι απίθανο το ποσό που τελικά θα διανεμηθεί να είναι υψηλότερο.

Το 50% των ποσών που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι «δώρο» με τον όρο όμως ότι θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021.

Περνούν από κόσκινο οι αιτήσεις

Μετά τον πρωτοφανή συνωστισμό που καταγράφηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να περάσει από «διπλό κόσκινο» τις αιτήσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Στόχος είναι να αποφευχθεί μείωση στο ύψος των ενισχύσεων ανά δικαιούχο και τα κεφάλαια να κατευθυνθούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά πληγεί από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προκύπτει το «εξατομικευμένο» δάνειο θα έχει διαφορετικές παραμέτρους και κριτήρια σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγούμενων κύκλων. Επισημαίνεται ότι ο αλγόριθμος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας για τις αιτήσεις που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη.

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι

Πάντως έχουν πιάσει δουλειά οι ελεγκτικές υπηρεσίες στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν περιπτώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που προσπάθησαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να λάβουν δάνειο, ενώ δεν το δικαιούνταν ή θα έπρεπε να είναι χαμηλότερο από αυτό που έλαβαν ή θα λάβουν.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων με στόχο να εντοπισθούν περιπτώσεις επιτήδειων που εμφανίζουν πλασματική οικονομική εικόνα. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές από τους μέχρι στιγμής ελέγχους στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αλλοίωσαν τα στοιχεία για το τζίρο και το προσωπικό τους που αποτελούν τα βασικά κριτήρια για το ύψος των ενισχύσεων. Οι παραβάτες προέρχονται από κλάδους που δεν επλήγησαν σημαντικά αλλά και από κλάδους που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημική κρίση.

Οι εταιρείες που έχουν «πειράξει» τα οικονομικά τους στοιχεία θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως το ποσό της ρευστότητας που έλαβαν από το κράτος να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και αυτόματα θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» με τους φοροφυγάδες. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης ενώ όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις