Πολιτική

Εμβόλιο: Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πως θα λειτουργεί

Ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο πρωθυπουργός στις χώρες της Ε.Ε προκειμένου να διευκολύνει τις ελεύθερες μετακινήσεις. Ανοίγουν 4 νέα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα. Συμμετοχή Μητσοτάκη στην σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας.

Με την πρεμιέρα του λιανεμπορίου να εξελίσσεται χθες δίχως ιδιαίτερα προβλήματα και έως ότου αξιολογηθεί η αποτύπωσή της στα επιδημιολογικά δεδομένα σε τουλάχιστον 10 ημέρες από σήμερα, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται εκ νέου στο μέτωπο των εμβολιασμών.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, η οποία, όμως, εξαρτάται άμεσα από τις διαθέσιμες δόσεις και άρα από τις παραδόσεις των εταιρειών, όπως έχουν συμφωνηθεί κεντρικά μέσω της ΕΕ για όλα τα κράτη-μέλη.

Έτσι, διόλου τυχαία θεωρείται η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας και τον πρωθυπουργό της Δανίας προς την Κομισιόν, με ζητούμενο την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το ζήτημα θα τεθεί στη μεθαυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης κι έχει αποκλειστικό της θέμα την πανδημία και το συντονισμό των προσπαθειών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπισή της.

Ψηφιακό πιστοποιητικό και πως θα λειτουργεί

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί και η πρόταση του πρωθυπουργού για τη θεσμοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την ΕΕ, το οποίο θα διευκολύνει τις ελεύθερες μετακινήσεις. Όπως είναι λογικό, το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα εν όψει της τουριστικής περιόδου κι αποτελεί θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η πρόταση Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται θετικά από τις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από την επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ και δηλώσεις του, στις οποίες αποκάλυψε πως ήδη έχουν γίνει ανεπίσημες συνομιλίες κι έχουν τεθεί δύο βασικά ερωτήματα: εάν θα πρέπει να θεσπιστεί μια τέτοια πιστοποίηση και ποιος θα ήταν ο ιδανικός χρόνος για να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ακόμη κι αν καθιερωθεί αυτό το τυποποιημένο και κοινά αποδεκτό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, δεν θα λειτουργεί σαν διαβατήριο. Αυτό σημαίνει πως κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα μπορεί να ταξιδέψει ακόμη και χωρίς αυτό το πιστοποιητικό από τη στιγμή που ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση ο ταξιδιώτης θα υποστεί τις συνέπειες της γραφειοκρατίας από τις διατυπώσεις που ισχύουν και σήμερα για τα ταξίδια στην ΕΕ και εκτός αυτής (συμπλήρωση PLF, υποχρέωση αρνητικού τεστ 72 ωρών, υποχρεωτική καραντίνα στην επιστροφή κτλ.).

Με βάση τους αριθμούς, έως χθες βράδυ είχαν γίνει στην Ελλάδα περισσότεροι από 85.000 εμβολιασμοί και μάλιστα ήδη ξεκίνησε να χορηγείται η δεύτερη δόση σε όσους είχαν εμβολιαστεί πριν από 3 εβδομάδες, όπως προβλέπει το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο. Ανάμεσα σ’ αυτούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση ήταν και ο πρωθυπουργός. Έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 370.000 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση και ήδη πάνω από 6.000 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο από το Σάββατο που ξεκίνησε η δεύτερη φάση των εμβολιασμών, η οποία αφορά στο γενικό πληθυσμό.

Νέα εμβολιαστικά κέντρα

Εντός Φεβρουαρίου θα τεθούν σε λειτουργία τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 20.000 ανθρώπους ημερησίως. Από αύριο, εξάλλου, θα λειτουργήσουν επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αναπτύσσονται επιπλέον κέντρα σε όλη τη χώρα, ώστε να φτάσουν σταδιακά τον αριθμό των 1.018 κέντρων στο σύνολο της επικράτειας, όπως προβλέπει το σχέδιο της επιχείρησης «Ελευθερία». Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, μάλιστα, ότι και τα 1.018 κέντρα είναι έτοιμα, αλλά η περιορισμένη μέχρι στιγμής διαθεσιμότητα των εμβολίων κρίνεται πως δεν απαιτεί την ενεργοποίηση πρόσθετων εμβολιαστικών κέντρων.

Ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων ως το καλοκαίρι, εξάλλου, αποτελεί όχι μόνο στόχο του σχεδίου «Ελευθερία», αλλά και κεντρικό σχέδιο της ΕΕ. Αυτό θ’ αναφέρεται στις συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός το απόγευμα θα συμμετάσχει στην τακτική σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Πολιτική Προστασία για την πορεία των εμβολιασμών. Επίσης, από σήμερα ξεκινάει νέο κύκλο επισκέψεών του στα υπουργεία για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, αρχής γενομένης από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επόμενος σταθμός του θα είναι το υπουργείο Εργασίας, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα