Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Έτσι θα στηριχθεί η οικονομία όταν θα τελειώσει η πανδημία: Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Έτσι θα στηριχθεί η οικονομία όταν θα τελειώσει η πανδημία: Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Την επόμενη ημέρα της οικονομίας, στην μετά Covid εποχή σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, πιστεύοντας ότι η εποχή με τα επιδόματα για να συντηρηθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι αρχίζει να περνάει.

Βέβαια δηλώνουν ότι εφόσον χρειαστεί και για όσο χρόνο χρειαστεί, η ελληνική Πολιτεία θα είναι εδώ και στα στηρίξει την πραγματική οικονομία. Αυτό το τελευταίο αποτελεί και έμμεση απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι σχεδιάζεται να μειωθεί το πρόγραμμα επιδομάτων.

Όπως σημειώνουν μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών, στην Κουμουνδούρου μάλλον μπερδεύουν την ευχή με την πραγματικότητα, δηλαδή ναι μεν ελπίζουν ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να μην χρειάζεται η επιδότηση εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά αν χρειαστεί τότε οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Click4more Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Την επομένη εβδομάδα οι πληρωμές – Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αιτήσεις

Σημειώνουν μάλιστα ότι το παρόν πρόγραμμα έχει αποδώσει και συγκρατήσει και την ύφεση και την ανεργία. Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα, όταν θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της πανδημίας. Εκεί απαιτείται να στηριχθεί η οικονομία στην μετά Covid εποχή.

Και η άσκηση αυτή μόνο εύκολο δεν είναι αφού τα εργαλεία θα είναι πιο περιορισμένα και οι ανάγκες της οικονομία λιγότερο ανιχνεύσιμες.

Στην Πλατεία Συντάγματος εκτιμούν, τουλάχιστον με τα σημερινές επιδημιολογικές εκτιμήσεις, ότι από τον Μάιο και μετά θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Και εκεί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της κάθε επιχείρησης και του κάθε εργαζομένου. Το δύσκολο όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτά δεν θα είναι κοινά, όπως τουλάχιστον συμβαίνει σήμερα και έτσι θα είναι δύσκολο το εγχείρημα, οι παρεμβάσεις, να ενταχθούν σε μία γενικότερη φιλοσοφία.

Πως όμως μπορεί να επουλωθούν οι πληγές της οικονομίας, με το πέρας της πανδημίας; Πολλοί θεωρούν ότι το «φάρμακο δια πάσα νόσο» είναι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολό της, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς αιχμής (πράσινη οικονομία, νέες και καινοτόμες τεχνολογίες κ.λπ.).  Κατά συνέπεια δεν θα στηρίξουν απαραίτητα επιχειρήσεις που θα έχουν πληγεί από την κρίση.

Τα εργαλεία στο οπλοστάσιο

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα και έξαρση της ανεργίας, για το σκοπό αυτό ετοιμάζει να ενεργοποιήσει τα εργαλεία που έχει στα χέρια του.

  • Το σύνολο της αγοράς αναμένει την ρύθμιση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο της πανδημίας. Το μόνο που αφήνουν με σαφήνεια να εννοηθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι θα έρθει μία γενναία απόφαση, που ουσιαστικά θα αναφέρεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους.
  • Σχεδιάζεται η επιχορήγηση συγκεκριμένων δαπανών. Όπως μάλιστα δήλωσε χθες σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης «το βασικό εργαλείο που ήδη έχει συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο βρίσκεται, άλλωστε, στις κατευθύνσεις της είναι η άμεση επιδότηση επιλέξιμων δαπανών για κάθε κλάδο με ανώτατο όριο τα 3 εκατ. ευρώ για κάθε επιχείρηση. Το νέο πακέτο μέτρων δεν θα καλύπτει απώλειες, αλλά θα πριμοδοτεί δαπάνες ανά κλάδο και επιχείρηση ώστε οι επιχειρήσεις να ανοίξουν και να στηριχθούν στη λειτουργία τους μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικοί κανόνες που πρέπει να τηρούμε».
  • Ένα ακόμη εργαλείο που αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά θα είναι η μείωση των φόρων. Όμως αυτό θα πρέπει να έρθει σε δόσεις και ως αντιστάθμισμα ανάπτυξης, δηλαδή όσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο ταχύτερη θα είναι η μείωση των φόρων. Ήδη για εφέτος έχει ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης και μειώθηκαν κατά 3 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αλλά με άγνωστο χρόνο εφαρμογής, είναι η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και βέβαια οριστική κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις