Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Ποδαρικό στις αξιολογήσεις κάνει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις, θεωρείται μάλλον δύσκολο, αλλά όχι απίθανο, να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εν μέσω της πανδημίας.

Βέβαια σημαντικά είναι και τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης που θα δημοσιοποιηθεί, όπως για παράδειγμα το outlook, αν και πολύ δύσκολα και εκεί θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, έχει δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας (ΒΒ) από το 2019.

Αν όλα κυλήσουν, όπως αναμένεται, χωρίς δηλαδή εκπλήξεις θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας και ειδικά της Ιταλίας.

Μετά την εντυπωσιακή άνοδο των αποδόσεων, με το 10ετές να φτάνει μέχρι και το 0,68%, από 0,58% που είχε υποχωρήσει, τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε αποκλιμάκωση και πλησίασε χθες το 0,6%. 

Πλησιάζει η ώρα της εξόδου στις αγορές

Οριστική απόφαση για έξοδο της χώρας στις αγορές δεν έχει ληφθεί, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να συμβεί μέσα στην εβδομάδα, με την έκδοση 5ετούς ή 10ετούς ομολόγου, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη να εκδοθεί ομόλογο 20ετούς διάρκειας. Εξάλλου να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχει δώσει προτεραιότητα στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις μέσα στο 2021, με στόχο να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την καμπύλη του δημοσίου χρέους.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εκδόσεις, μπορεί να πραγματοποιούνται τελευταία με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ωστόσο αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς θεσμικούς επενδυτές ανά την υφήλιο, διότι είναι από ελάχιστα χωρών της Ευρωζώνης, που έχουν θετική απόδοση, σχεδόν σε όλες τις χρονικές περιόδους, με εξαίρεση τα έντοκα (από 3μηνα μέχρι και 12μηνα) που έχουν αρνητική.

Όπως έχει ανακοινωθεί η Ελλάδα εφέτος θα δανειστεί από τις αγορές 8- 12 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων ομολόγων, σε αυτά μεσαίας και διάρκειας. Το τελικό ύψος του δανεισμού θα καθοριστεί ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και το πόσο θα θελήσει να μειώσει το ύψος του βραχυχρόνιου δημόσιου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων που είναι σήμερα στα 11,8 δισ. ευρώ.

Η έξοδος εκτιμάται ότι θα είναι μία φορά ανά τρίμηνο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρώτη έξοδος θα πραγματοποιηθεί άμεσα, η δεύτερη τον Απρίλιο, η επόμενη Ιούνιο ή Ιούλιο και η τελευταία το Φθινόπωρο.

Οι ημερομηνίες βέβαια δεν είναι δεσμευτικές και πολλά θα κριθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στις αγορές και στο σύνολο της οικονομίας.

Η επανέκδοση 30ετούς

Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ προχώρησαν την περασμένη Τρίτη στην επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξης 2050. Τα οφέλη ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Μειώθηκε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ, επέκτεινε τη μέση σταθμική φυσική διάρκεια- από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη- χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, και άντλησε ρευστότητα, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις