Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ και ο Μανώλης Κωστίδης, οι συνομιλίες κράτησαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Έλληνες διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη στις 15:00.
Σε λίγο αναμένεται ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, είχε δηλώσει αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές: «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι συζητήσεις που δεν δεσμεύουν κάποιον, είναι άτυπες και ο στόχος είναι να διευρυνθούν σημεία σύγκλισης σε τυχόν διαπραγμάτευση για το θέμα που έχουμε θέσει που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Επίσης σε ερώτηση για το εάν επίκειται ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. «Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές και γιατί όχι να γίνει μια συνάντηση. Δεν πρέπει να αποτελεί είδηση μια τέτοιου τύπου συνάντηση» είπε.
Ικανοποίηση της Γερμανίας
Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία ‘Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην ‘Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία ‘Αντεμπαρ.