Ελλάδα

Ο ρόλος του Σήφη Βαλυράκη που δεν έπαιξε ο Σον Κόνερι

Όταν ο Σον Κόνερι συνάντησε τον Σήφη Βαλυράκη, ήταν χειμώνας του 2001 μέσα σε μια αίθουσα γεμάτη πίνακες και αμηχανία. Ο πολυβραβευμένος Σκωτσέζος ηθοποιός που ενσάρκωσε όσο κανείς τον πράκτορα Τζέιμς Μποντ, σε επτά κατασκοπικές ταινίες, δεν γνώριζε πως έχει απέναντί του τον άνθρωπο που έχει πρωταγωνιστήσει σε πραγματικές ταινίες ζωής. Ο καλύτερος «007» όλων των εποχών, αγνοούσε πως ο Σήφης στα νιάτα του σκαρφάλωνε σαν αίλουρος και κολυμπούσε σαν ψάρι.

Μαγειρικό λίπος για την κρύα θάλασσα

Δεν ήξερε πως ο Σήφης -που δεν είχε εμφανίστηκε ποτέ στη μεγάλη οθόνη ως κινηματογραφικός δραπέτης- πριν κάμποσα χρόνια αλείφτηκε με μαγειρικό λίπος στις φυλακές της Κέρκυρας για να αντέξει το κρύο και κολύμπησε γυμνός στην Αλβανία. Δεν ήξερε πως στα καταναγκαστικά έργα του Ενβέρ Χότζα δικαιούταν 15 γραμμάρια κρέας.

Η χειραψία Κόνερι – Βαλυράκη, ήταν μια «τυπική» γνωριμία όταν ο θρυλικός ηθοποιός βρέθηκε στην Αθήνα το 2001, με την αφορμή των εγκαινίων της έκθεσης της ζωγράφου συζύγου του Μισλίν Ροκμπρίν – Κόνερι, στον πολυχώρο «Αθηναΐς». Εξού και το διάπλατο χαμόγελο του Σήφη, αφού και η δική του σύζυγος η Μίνα είναι σπουδαία ζωγράφος.

Αδημοσίευτη φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της γυναίκας του Σήφη Βαλυράκη, Μίνας

Ο ένοπλος βραχίονας του ΠΑΚ και η Αγγέλα Κοκκόλα

Ο διάσημος ηθοποιός με τα άπειρα βραβεία δε θα μπορούσε να γνωρίζει στο πόδι, πως ο Σήφης έχει παίξει το δικό του «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» και ήταν το κόκκινο πανί για τη χούντα ως ο «βομβιστής» του ένοπλου ΠΑΚ με περισσότερες από 15 απόπειρες απόδρασης και δύο επιτυχείς. Ο πατέρας του, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου είχε ήδη  συλληφθεί από το καθεστώς των συνταγματαρχών και ο Σήφης (Ιωσήφ) φοβούμενος και την δική του σύλληψη φεύγει με πλαστό διαβατήριο από την Ελλάδα για την Ιταλία. Εκεί οι σύντροφοι, του συνέστησαν να μεταβεί στο Μόναχο και να φιλοξενηθεί από τον μετέπειτα πρώτο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή της Γερμανίας, Γιάννη Σακελαρίου. Αυτός τον φέρνει σε επαφή με την Αγγέλα Κοκκόλα στην Στοκχόλμη όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ιδρύσει ήδη από το 1968 το ΠΑΚ, στον ένοπλο βραχίονα του οποίου θα ενταχθεί ο νεαρός Βαλυράκης.

Μόναχο – Αθήνα με στάση ΕΑΤ-ΕΣΑ

Μέσω Μονάχου και στην συνέχεια με πλοίο από την Ιταλία θα κατέβει το 1971 σε ειδική αποστολή στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα διέμενε στο σπίτι μίας ξαδέλφης του περιμένοντας το πράσινο φως για να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό. Λίγο πριν την πυροδότηση στο σημείο που του είχαν υποδείξει, τον συνέλαβε η αστυνομία καθώς γνώριζε όλα τα βήματα του καθώς άνθρωποι της δικτατορίας είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν στο ΠΑΚ και να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα των μελών του. Ο Σήφης φυλακίζεται στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά κόβει τα κάγκελα και βρίσκεται στην οροφή ενός τρένου που προορισμό έχει την παλιά κραταιά Γιουγκοσλαβία, πριν βγει απ’ τα σύνορα όμως μια δέσμη φωτός τον προδίδει και συλλαμβάνεται. Οδηγείται στις φυλακές Κέρκυρας, αποδρά και πάλι με σύμμαχο το άστοχο σημάδι των σκοπών αλλά και ένα καλώδιο του ΟΤΕ που τον βοηθά να προσγειωθεί από τον ψηλό μαντρότοιχο. Φτάνει με μπάνιο στους Άγιους Σαράντα, έχοντας τα ρούχα του σε μια σακούλα για να μη βραχούν, αλλά εκεί τον περιμένουν οι φρουροί του Ενβέρ Χότζα.

Η μαρτυρική φυγή στην Αλβανία

Ο νεαρός Βαλυράκης, καταλήγει να δικάζεται από λαϊκό δικαστήριο και να φυλακίζεται στο Φιέρι σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Δικαιούταν 15 γραμμάρια κρέας την ημέρα, επί 18 μήνες μέχρι που ο Αντρέας Παπανδρέου ζητά τη βοήθεια από τον πρίγκηπα Σιχανούκ της Καμπότζης. Ο ίδιος κάποια στιγμή εξομολογείται: «Με πήραν με ένα τζιπ και με μετέφεραν στην βόρεια άκρη της Αλβανίας όπου με έκλεισαν μέσα σε μία πολυκατοικία. Εκεί άρχισαν να με ταΐζουν. Το φαγητό ήταν πλούσιο και λιπαρό ώστε να πάρω ξανά το βάρος που είχα χάσει. Μου πήραν μέτρα για ένα κοστούμι, μου έδωσαν πέντε δολάρια για τυχαία έξοδα και με έβαλαν στο αεροπλάνο που πήγαινε Ρώμη». Κάπου εκεί θα τελείωνε και η περιπέτεια του.

Ο Αλέκος, η Φαλάτσι και η Φλέμινγκ

Οι πρώτοι που θα τον συναντούσαν ήταν ο Αλέκος Παναγούλης και η Οριάνα Φαλάτσι. Η Αμαλία Φλέμινγκ με ειδική άδεια της ιταλικής κυβέρνησης τον βγάζει από το αεροδρόμιο και τον φιλοξενεί στο σπίτι της. Λίγες ημέρες αργότερα θα συναντούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η χούντα μετρούσε μήνες όπως και η επιστροφή τους στην Αθήνα. Αυτός ήταν ο Σήφης και αν ο Σον Κόνερι τον γνώριζε στα δικά του νιάτα σίγουρα θα ήθελε να ενσαρκώσει το ρόλο του!

Βασίλης Χήτος

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα