Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Ο κορονοϊος φέρνει μείωση ΕΝΦΙΑ, πάγωμα τεκμηρίων και χαλάρωση του μέτρου των e-αποδείξεων

Επιπλέον ανάσες στην οικονομία και τους φορολογούμενους, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αφορούν – οι περισσότερες τουλάχιστον – εκείνους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός.  

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει η κατηγορία αυτή των φορολογουμένων να πάρει ανάσα γιατί έχει πιεστεί υπέρμετρα από τον κορονοϊό. Η στόχευση είναι σε τρεις κατηγορίες φόρων, που επιβαρύνουν σημαντικά το οικογενειακό εισόδημα.

Click4more Αντλήθηκαν 3,5 δισ. από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου – Ψήφο εμπιστοσύνης την χαρακτηρίζει ο Σταϊκούρας

Πιο συγκεκριμένα, αφορούν ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια διαβίωσης και ηλεκτρονικές αποδείξεις. Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και με τους δανειστές και η πρώτη αντίδραση, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν ήταν αν μη τι άλλο αρνητική.

Όπως μάλιστα κατέστησαν σαφές οι δανειστές δεν έχουν καμία αντίρρηση, αρκεί να τηρηθούν οι δύο βασικές συνισταμένες που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, για την περίοδο της κρίσης.

  • Να στηριχθούν αποκλειστικά και μόνο όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Εφόσον μειωθεί κάποιος φόρος, θα πρέπει να καλυφθεί από κάποιον άλλον, και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ουδέτερο.

Ας δούμε αναλυτικά τι μέλλει γενέσθαι για κάθε φόρο:

ΕΝΦΙΑ

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε επιπλέον 3.000 περιοχές. Εφόσον αυτό συμβεί, θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος , ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι να μειωθούν οι συντελεστές, ώστε να ωφεληθούν όλοι, έστω και λίγο. Εναλλακτικά μπορεί να μειωθεί ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαρύνει σήμερα υπέρμετρα περίπου 250.000 ιδιοκτήτες.

e-αποδείξεις

Πολλοί φορολογούμενοι ενδεχομένως να έχουν σημαντικό πρόβλημα με την ηλεκτρονική συλλογή αποδείξεων, αφού λόγω των δύο lockdown, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό, που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος. Η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι διάφορα σενάρια, ένα εκ των οποίων θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο και πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν στο  υπουργείο Οικονομικών πάρουν στα χέρια τους την αναλυτική καταγραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος όλων των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020.

Click4more Πλειστηριασμοί ξανά από Ιούνιο ή Σεπτέμβριο – Συμφωνία με τους δανειστές και για το “Γέφυρα ΙΙ”

Τα σενάρια πάντως που εξετάζονται προβλέπουν:

  • Μείωση του ορίου 30% των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα και πιο κάτω εάν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους το 2020 λόγω πανδημίας και καραντίνας ή εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους.
  • Να ακυρωθούν οι μήνες του lockdown για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Αν προκριθεί αυτό το μέτρο θα ισχύσει ένα νέο όριο για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί για ένα διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες. 
  • Να ακυρωθεί εντελώς για τα εισοδήματα του 2020, το πέναλτι του 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και σε αυτές που θα λείπουν.
  • Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο των e- αποδείξεων.

Τεκμήρια διαβίωσης

Υπάρχει πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να παγώσει την ισχύ των τεκμηρίων διαβίωσης για τις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν σε δύο περίπου μήνες και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020. Η ρύθμιση θα αφορά όμως μόνο εκείνους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη. Θα αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 το μήνα. Επίσης θα αφορά και τους επαγγελματίες που παρουσίασαν σημαντικά μειωμένα έσοδα.

Από το υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι η ρύθμιση είναι αναγκαία και αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις