Κόσμος

Σαρλ Μισέλ: Να εξετάσουμε όλα τα νομικά μέσα κατά των εταιρειών που αθετούν τις συμφωνίες για τα εμβόλια

Την τακτική του μαστίγιου και του καρότου φαίνεται πως υιοθετεί εσχάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορονοϊού και με τις οποίες η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες.

Η αρμόδια επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσει τις εταιρείες -και ιδίως την AstraZeneca- να τηρήσουν τα υπεσχημένα, χωρίς φυσικά να μασάει τα λόγια της.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ακόμη και με «εφόδους» -όπως στην AstraZeneca– για να πιστοποιήσουν ότι εταιρείες  λένε την αλήθεια.

Από την άλλη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίχνει στο τραπέζι τα νομικά μέσα που μπορεί να ενεργοποιήσει η ΕΕ.

click4more AstraZeneca: Μετά το «ντου» στα γραφεία της η Κομισιόν ανακοίνωσε συνέχεια των συνομιλιών

Συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή του αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν.

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ένωσης.

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αφροαμερικανός πατέρας στη Νέα Υόρκη κατέθεσε μήνυση για τη μασκότ «Σπαρτιάτη» σχολικής ομάδας
«Ένα από τα πρώτα πράγματα που διάβασα ήταν ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες είχαν σκλάβους τους αυτόχθονες που κατέκτησαν -και όχι απλώς σκλάβωναν αλλά το έκαναν με βία», είπε ο πατέρας
Μασκότ Σπαρτιάτης στρατιώτης
Βίντεο με την στιγμή της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή στις ΗΠΑ
Η 30χρονη εκπαιδευτικός ήταν προπονήτρια ποδοσφαίρου του 15χρονου και μέντοράς του, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση σε βάρος του σημειώθηκε πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η 30χρονη καθηγήτρια που συνελήφθη
Υπάλληλος καθαριότητας στη Βραζιλία βρήκε νεογέννητο κοριτσάκι δίπλα σε κάδο σκουπιδιών - Βίντεο με τη συγκινητική στιγμή
«Θα κάνω αίτηση να την υιοθετήσω», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο άνδρας που βρήκε το νεογέννητο - «Χρειάζεται κάποιον να της δώσει αγάπη, λίγη στοργή»
Μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Βραζιλία
Η Άλις Γουόλτον, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο στη λίστα του Forbes: Ξοδεύει την περιουσία της σε έργα τέχνης και άλογα
Ποια είναι μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart με περιουσία 101 δισ. δολάρια - Αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης σε ηλικία 10 ετών για 2 δολάρια και ήταν Πικάσο
Άλις Γουόλτον