Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 700, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 400.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα τελευταία μέτρα που λήφθηκαν θα αποδώσουν και θα υπάρξει μια σταθεροποίηση στην Αττική. Όπως εξήγησε, η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 4 με 5 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει μία σταθεροποίηση μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα.
Ωστόσο, ο χειμώνας σε συνδυασμό με την αύξηση διασποράς του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα “εκτόξευση” κρουσμάτων στις αρχές του Μαρτίου. “Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως “το θέμα είναι να μην ξεφύγουμε. Και αυτό είναι στο χέρι μας”.
Ακούστε όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ
Παρά τη μικρή μείωση σε σχέση με τα χθεσινά ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ο αριθμός των νέων μολύνσεων παρέμεινε και το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, υψηλός, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 795 εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5779 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 257 (72.0% άνδρες).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 156473 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 έτη).