Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στις «Συμπληγάδες» της μετάλλαξης και της διασποράς η χώρα – «Κοκκίνησε» ο δείκτης θετικότητας

κορονοϊός

Μεγαλώνει η ανησυχία ειδικά στην Αττική που κάνει πάρτι ο κορονοϊός. Προβληματισμός για την αστραπιαία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική που έχει φτάσει και στη χώρα μας. Σε επίπεδα επιπλέον μέτρων ο δείκτης θετικότητας.

Εγκλωβισμένη στον κορονοϊό παραμένει η χώρα μας με τις προβλέψεις να μην είναι καθόλου ευοίωνες. Το τρίτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών και μας απειλεί έχοντας για συμμάχους τις μεταλλάξεις του ιού. Μεταλλάξεις που διασπείρουν ταχύτατα τον κορονοϊό με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Οι ειδικοί δεν σταματούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο που πλέον έχει σταθερά τα μισά κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά για όλη την Ελλάδα. 

Ο απολογισμός της Δευτέρας, πρώτης ημέρας του Φεβρουαρίου ήταν 543 κρούσματα, 33 νεκροί και 248 διασωληνωμένοι.

Η Αττική κινδυνεύει να γίνει… Θεσσαλονίκη έχοντας 265 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, στο κέντρο της Αθήνας ο κορονοϊός κάνει πάρτι, ενώ τα στοιχεία στα λύματα δείχνουν αύξηση 40% την τελευταία εβδομάδα. Το γεγονός αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών και κατ’επέκταση πίεση στο σύστημα υγείας.

Click4more: Μόσιαλος: Καμπανάκι για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό – Σωστά άνοιξαν τα σχολεία

Και όλα αυτά την ώρα που ο δείκτης θετικότητας θυμίζει ασανσέρ. Τις τελευταίες ημέρες ήταν κάτω από 4, σήμερα όμως σκαρφάλωσε στο 4,78, «κοκκίνησε» για τα καλά μετά από μέρες ξεπερνώντας το όριο που έχουν θέσει οι ειδικοί για τη λήξη επιπλέον μέτρων. Στην αύξησή του βέβαια συνέβαλε το γεγονός ότι έγιναν μόλις 11.351 διαγωνιστικά τεστ σε όλη τη χώρα. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο σε 31.904 τεστ ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 2,49 και χθες Κυριακή έφτασε στο 3,6 μετά από 13.157 τεστ.

Σουρβίνος: Μεταδοτικότερη κατά 74% η μετάλλαξη της Ν. Αφρικής

Την ίδια ώρα  πάντως, μόνο καλά δεν είναι τα νέα σχετικά με την μετάλλαξη του κορονοϊού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική και η οποία έχει χτυπήσει και την πόρτα της χώρας μας. 

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος δεν έκρυψε ότι προβληματίζει έντονα η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται. «Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Click4more: Κορονοϊός: Τρόμος στην Αττική – «Αύξηση 40% του ιικού φορτίου στα λύματα την τελευταία εβδομάδα»

Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορονοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και η έντασή τους δεν αλλάζει.  

Σχετικά με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Σουρβίνος ανέφερε ότι τα δείγματα που ανακοινώθηκαν ως θετικά για τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, είχαν χαρακτηριστεί εξαρχής ως ύποπτα και γι’ αυτό ο αριθμός τους εμφανίζεται σχετικά μεγάλος. «Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας να δουμε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας και ποια είναι η διασπορά τους στον γενικότερο πληθυσμό. Εκεί θα δούμε την πραγματική συχνότητα του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας», επισήμανε. 

Προστασία από τη βρετανική μετάλλαξη τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna

Πάντως, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε και χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, της Pfizer και της σύντομα της Moderna , έχουν δείξει από εργαστηριακές μελέτες ότι παρέχουν απόλυτη προστασία για τη βρετανική μετάλλαξη. 

«Υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα πολύ υψηλά ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες, αλλά και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους. Οι μελέτες και σε αυτά τα εμβόλια, αλλά και τα δύο εμβόλια που πρόκειται να αδειοδοτηθούν σύντομα, έχουν δείξει ότι έχουν αποσοβήσει σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας. Έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ήπιες περιπτώσεις, αλλά τις σοβαρές περιπτώσεις που θα χρειάζονταν νοσηλεία είναι εξίσου αποτελεσματικά», συμπλήρωσε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.  

Τέλος, για τα εμβόλια της Johnson&Johnson και της Novavax έχουν δείξει, σύμφωνα με τη γεωγραφική εντόπιση της χώρας που έγιναν οι μελέτες, μειωμένο ποσοστό προστασίας, όμως και πάλι είναι ικανοποιητικό, καθώς είναι πάνω του 55% και στις δυο περιπτώσεις. 

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις