Μόλις το 5% όσων εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ κατά της covid-19 κατά τον πρώτο μήνα της εκστρατείας ήταν Αφροαμερικανοί, αν και στατιστικά η ομάδα αυτή πλήττεται περισσότερο από τον κορονοϊό. Αυτό αναφέρει έρευνα των υγειονομικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (2/2).
Από τις 14 Δεκεμβρίου ως τις 14 Ιανουαρίου σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Γνωστή είναι η καταγωγή περίπου των μισών εξ αυτών, δηλαδή περίπου των 6,7 εκατομμυρίων. Μεταξύ αυτών το 60,4% δήλωσε ότι είναι λευκοί, το 11,5% ισπανόφωνοι, το 6% Ασιάτες και μόλις το 5,4% Αφροαμερικανοί.
Όμως οι Αφροαμερικανοί αποτελούν στις ΗΠΑ περίπου το 15% των δύο κατηγοριών του πληθυσμού που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα: των υγειονομικών και των ενοίκων σε οίκους ευγηρίας.
Παρόλα αυτά τα CDC επεσήμαναν ότι περίπου το 14% των εμβολιασθέντων δήλωσε ότι έχει μικτή καταγωγή, κάτι που δυσκολεύει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.
Click4more: Μόσιαλος: Τι ισχύει για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson – Ποια είναι πιο αποτελεσματικά (πίνακες)
Η συγκέντρωση “πιο ολοκληρωμένων στοιχείων για τη φυλή και την εθνικότητα σε επίπεδο κοινοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί ότι εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ανισότητες στον εμβολιασμό”, τόνισαν.
Τα στοιχεία αυτά δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες στις ΗΠΑ για τις ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια.
Σε κάποιες περιοχές τα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται σε συνοικίες όπου ζουν κυρίως λευκοί και αντίστοιχες ανισότητες, εις βάρος των Αφροαμερικανών, παρατηρούνται και στη σύνδεση στο διαδίκτυο, απαραίτητη για να κλείσει κανείς ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της covid-19.
Ωστόσο οι Αφροαμερικανοί είναι 2,9 φορές πιο πιθανό να νοσηλευθούν λόγω covid-19 και 2,1 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, υπενθύμισε χθες η δρ Μαρσέλα Νούνες- Σμιθ, αρμόδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τον συντονισμό της δίκαιης αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα, κυρίως “στηρίζοντας τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων με στόχο τους πιο ευάλωτους” και ζητώντας από τις πολιτείες να της παρουσιάσουν το σχέδιό τους για τη δίκαιη διανομή του εμβολίου κατά της covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ