Παρασκευή, 29 Νοε.
18oC Αθήνα

Ο Τσίπρας ζητά «παλλαϊκό κίνημα» κατά των αλλαγών στην Παιδεία

Ο Τσίπρας ζητά «παλλαϊκό κίνημα» κατά των αλλαγών στην Παιδεία

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνηση για τις αλλαγές που φέρνει στην Παιδεία το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως εξαπέλυσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση να  προχωρά σε τέτοιες κινήσεις ενώ δεν έχουν ενημερωθεί γονείς και μαθητές..

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μάλιστα ότι «έχουμε μία επίθεση στη δημόσια Παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας».

Click4more Νίκη Κεραμέως: Τρικάκια στο γραφείο της – Ξεκάθαρο μήνυμα από την ίδια και τον Χρήστο Ταραντίλη

Με αφορμή μάλιστα την επίθεση που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εναντίον των πρυτάνεων που διαφωνούν με την παρουσία αστυνομικών μέσα στα ΑΕΙ, λέγοντας ότι «οι πρυτάνεις είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για ένα μνημείο απρέπειας και χυδαιότητας.

Σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πρυτάνεις αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να γεμίσουν τα ιδρύματα με ειδικούς φρουρούς οι οποίοι θα επεμβαίνουν όπου νομίζουν και όπως νομίζουν, χωρίς την άδεια κανενός. Οι πρυτάνεις ζητούν να είναι η φύλαξη στους πανεπιστημιακούς χώρους υπό τον δικό τους έλεγχο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ομιλία του για το θέμα του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «κόβουν εισακτέους για να τους σπρώξουν στα κολέγια καθώς έχουν ως μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσουν την πελατεία τους». Παράλληλα τόνισε ότι η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι «μία ακραία πράξη  ιδεοληπτικής εμμονής»

Σημείωσε ακόμα ότι στον χώρο της παιδείας φαίνεται ότι αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους. «Το 2021 οι εισακτέοι θα είναι 25.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. 34% δηλαδή θα μείνει εκτός των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι “ότι αν θέλετε να σπουδάσετε πρέπει να βρείτε μερικές χιλιάδες ευρώ για να πάτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο ή να βγείτε στο εξωτερικό”».

Για αυτό το θέμα σ τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι στα ιδιωτικά κολέγια δε θα υπάρχει κανένα κριτήριο εισαγωγής παρά μόνο η συνεπής πληρωμή διδάκτρων. «25.000 νέοι θα γίνουν η νέα πελατεία μίας βιομηχανίας που η κυβέρνηση είναι πολύ πρόθυμη να εξυπηρετήσει».

Click4more Θολή η εικόνα για το πόσοι εκπαιδευτικοί κάνουν τεστ κορονοϊού 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια» θα προκαλέσει:

  • Αύξηση της μαθητικής διαρροής στο λύκειο
  • Αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών δαπανών των νοικοκυριών
  • Την πλήρη ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις
  • Μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό των φοιτητών
  • Κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων

Σε ό,τι αφορά την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου, για να αποπροσανατολίσει από την εξυπηρέτηση των κολεγίων και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μία ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής. Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις προτάσεις της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα όποια υπαρκτά κρούσματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένοπλους, ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις